Letterzetter is een plaag voor Bergeijk

VideoBERGEIJK - De letterzetter, het kevertje dat de Bergeijkse bossen aantast, vormt een plaag. ,,Het beestje zit overal", zegt Harrie Brouwers, functionaris groen en natuur bij de gemeente Bergeijk. 

De meeste aanvragen die Bergeijk nu ontvangt voor kapvergunningen, hebben te maken met het vernietigende werk van het beestje, dat nog geen vijf millimeter groot is.

De beestjes vreten onder de schors, die daarna loslaat. Ze laten daarbij een patroon achter die nogal kunstzinnig oogt. Het duurt niet lang eer de boom sterft. Dat kan zo snel gaan dat de boom nog zijn groene naalden of blaadjes heeft. Meestal wordt het werk van de letterzetter pas ontdekt als de boom al dood is. 

Bergeijk heeft aangekondigd ‘ruim te rooien’ om te voorkomen dat de diertjes  zich snel voortplanten op andere bomen in de directe omgeving. 

Volledig scherm
Het resultaat van het werk van de letterzetter. Deze foto is genomen in het bos aan de Burgemeester Aartslaan in Bergeijk. © ED
  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.