De vernieuwde N395 moet een stuk veiliger worden, onder meer voor fietsers.
Volledig scherm
De vernieuwde N395 moet een stuk veiliger worden, onder meer voor fietsers. © Jurriaan Balke

Licht op groen voor reconstructie N395

MIDDELBEERS - Na vertraging door stikstofproblemen gaat provincie verder met voorbereidingen voor vernieuwing N395. Weg tussen Oirschot en Hilvarenbeek in 2021 aangepakt.

De N395 gaat in 2021 dan toch op de schop. Na een vertraging van maanden door de impasse rond de stikstofregels heeft het provinciebestuur besloten om de draad op te pakken en de herinrichting van de weg tussen Oirschot en Hilvarenbeek groen licht te geven.

De voorbereidingen voor de aanpak van de weg lopen al jaren. In de allerlaatste fase kwam er echter een kink in de kabel. Door de uitspraak van de Raad van State over de Nederlandse stikstofregels, eind mei vorig jaar, moesten ook infrastructurele projecten opnieuw worden bekeken.

Dat is gebeurd en deze week heeft het provinciebestuur toestemming gegeven voor de volgende stap: het Europees aanbesteden van de reconstructie van de N395. ,,Gedeputeerde Staten heeft eerder al gezegd dat een veilige provinciale infrastructuur niet in het geding mag komen", licht VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat toe. ,,Wij hebben de wettelijke taak om te zorgen dat onze wegen veilig zijn. Onderhoud en reconstructie van de N395 zijn dringend nodig, alleen al afgelopen jaar waren er drie ongevallen met dodelijke afloop."

Tijdelijk

Door de aanleg zal er tijdelijk een verhoogde stikstofuitstoot zijn. De provincie probeert die tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld door gerichte keuzes bij omleidingsroutes en door eisen te stellen aan het materieel dat wordt ingezet. Van der Maat: ,,Als de werkzaamheden klaar zijn, is er geen structurele verhoging van de stikstofdepositie. Sterker nog: als we niets doen wordt er juist meer stikstof uitgestoten door de opstoppingen die er ontstaan."

Oirschots wethouder Ad van Beek reageert opgetogen op het nieuws. ,,Nu kunnen we de laatste stappen zetten richting uitvoering", zegt hij. ,,Zeker voor de inwoners en andere betrokkenen die veel energie hebben gestoken in dit project is dit een geweldig bericht. Ik zeg: aan de slag, op weg naar een mooi eindresultaat."

De N395 wordt flink onder handen genomen. Knelpunten en oversteekplaatsen worden aangepakt. De vernieuwde weg zal de veiligheid voor fietsers verhogen en moet een impuls zijn voor de leefbaarheid in kernen zoals Oostelbeers, Middelbeers en Diessen.

In Oostelbeers komt een rotonde te liggen bij de entree van de nieuwbouwwijk Haagakkers. Bij de aansluiting van bedrijventerrein De Scheper in Oirschot worden verkeerslichten geplaatst. Het fietspad tussen Oirschot en Oostelbeers wordt voortaan in twee richtingen aan de noordzijde van de weg. Ook wordt over de hele N395 stil asfalt aangelegd.

  1. Overvaller in Hoogeloon: ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot!’
    PREMIUM

    Overvaller in Hoogeloon: ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot!’

    HOOGELOON - Ze schrikt zich een ongeluk. ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot', schreeuwt een man met een vuurwapen in zijn hand en bivakmuts over z'n hoofd in woning in Hoogeloon tegen haar vader. Normaal doen ze 's avonds nooit de deur open. Maar ze dachten deze donderdagavond iets na zeven uur dat een van de broers thuiskwam. Nu staan ze in het halletje van hun huis aan de Ten Eiken neus aan neus met twee gewapende mannen.