Volledig scherm
Woonpark De Donksbergen in Duizel. © Kees Martens

Lunet Zorg: ‘Ontslag zorgmedewerker van De Donksbergen in Duizel na meer incidenten’

DUIZEL - Een zorgmedewerker van zorginstelling De Donksbergen in Duizel die dit voorjaar werd ontslagen vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag en ruwe behandeling van verstandelijk beperkte cliënten was mogelijk betrokken bij meer incidenten.

De nieuwe voorvallen zijn aan het licht gekomen in een intern onderzoek van Lunet Zorg, de zorgkoepel waar De Donksbergen onderdeel van is. De uitkomsten zijn voor de zorgorganisatie reden geweest om bij de politie aangifte te doen tegen de voormalige medewerker. Ook is een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De man werkte binnen een woongroep met cliënten met een verstandelijke beperking, zo meldt een woordvoerder. 

Vergelijkbare gevallen

Lunet Zorg wil geen inhoudelijke mededelingen doen over de nieuw ontdekte incidenten, maar zij geeft wel aan dat het gaat om ‘vergelijkbare gevallen’ van grensoverschrijdend gedrag als waar de medewerker eerder van werd beschuldigd.

In april trokken directe collega’s van de zorgmedewerker aan de bel bij hun leidinggevenden over seksueel getinte appjes die zij van hem hadden ontvangen. Zij verklaarden tevens dat hij vijf cliënten zo hardhandig had behandeld dat zij blauwe plekken opliepen. De medewerker zou zich schuldig gemaakt hebben aan hard duwen, knijpen en ruw fixeren (stevig vasthouden wanneer een cliënt een woede-aanval of crisis heeft, red.).

Ontslag

Na die eerste meldingen bekende de man in een gesprek met Lunet Zorg zijn betrokkenheid bij de incidenten. Daarop volgde een ontslag op staande voet voor de zorgmedewerker. Het onderzoeksbureau International Security Partners uit Lelystad deed in opdracht van de zorgorganisatie intern nader onderzoek naar de incidenten. Lunet Zorg kwam pas in juni naar buiten met de zaak. Opmerkelijk genoeg communiceerde de zorgorganisatie toen dat het interne onderzoek al was afgerond. Het rapport met de uitkomsten zou al gedeeld zijn met de betrokkenen.

Nieuwe signalen maakten het echter noodzakelijk om het onderzoek daarna weer te heropenen, volgens de woordvoerder. Daarbij kwamen de nieuwe incidenten naar voren. De politie kon gisteren nog niet verder ingaan op de zaak.