Fons d'Haens
Volledig scherm
Fons d'Haens © Jurriaan Balke

Mag Fons d'Haens in Weebosch blijven?

BLADEL - De Bladelse gemeenteraad bespreekt volgende week donderdag, 21 maart, een voorstel om de eigen wethouder Fons d'Haens ontheffing te verlenen van zijn ingezetenschap in de gemeente. D'Haens wil in Weebosch blijven wonen.

Het voorstel is om dit meteen over de hele zittingsperiode te laten gelden. De reden hiervoor is, dat de wethouder uit Weebosch gevraagd is om deze functie te vervullen, vanwege 'eerder gebleken deskundigheid', zoals in het voorstel staat. D'Haens heeft in die gesprekken aangegeven, dat hij wel wethouder in Bladel wil zijn, maar er niet wil wonen, hoewel dat wettelijk eigenlijk verplicht is. Wel kan een bestuurder om ontheffing vragen.

Opmerkelijk is, dat het Bladelse voorstel verder gaat dan de aanvraag van d'Haens. Tot nu toe is een aanvraag om ontheffing steeds maximaal één jaar geldig. De aanvraag zou dus jaarlijks herhaald moeten worden.

Bladel doet het voorstel juist nu, omdat een wetswijziging met betrekking tot de woonverplichting van wethouders in een eindfase is. Het wetsvoorstel moet enkel nog in de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Na de wetswijziging krijgen gemeenteraden de ruimte om zelf de termijn van ontheffing te kunnen bepalen. Een ontheffing voor de hele raadsperiode vindt het gemeentebestuur logischer, in plaats van een jaarlijkse formele herhaling van het verzoek.