Medewerkers Royal Agio Cigars krijgen royaal afscheidscadeau: 10 miljoen verdeeld onder personeel

UpdateDUIZEL - De overname van het Duizelse sigarenbedrijf Royal Agio Cigars door Scandinavian Tobacco Group is begin januari definitief een feit geworden. De familie Wintermans neemt met een royaal gebaar afscheid van haar personeel: zij verdelen 10 miljoen onder de medewerkers, op basis van de lengte van het dienstverband.

Dit maakt de familie dinsdag bekend in een persbericht. Begin december werden de medewerkers al door Royal Agio Cigars bericht over het grootse afscheidscadeau dat zij zouden ontvangen. ,,We hebben al die jaren steun gehad van onze medewerkers die zich - soms zelfs van generatie op generatie -100% hebben ingezet voor Agio. Op deze manier willen we een blijk van waardering geven voor de loyaliteit, en de mooie momenten die we met elkaar hebben gedeeld en het wederzijdse respect dat we altijd hebben gevoeld,” aldus Boris Wintermans, tot 2 januari CEO van het familiebedrijf.

Cadeautje uit dankbaarheid

Met enige regelmaat komt er geld kijken bij koop- en verkooptrajecten van bedrijven, zegt Kilian Wawoe, organisatiepsycholoog aan de Vrije Universiteit (Amsterdam). En dat gaat om flinke bedragen, zoals een half jaarsalaris extra. In sommige gevallen zelfs nog meer. ,,Dat is om werknemers – en dan met name de topmensen - te binden. Anders krijgt de koper een lege doos bij een overname. Dan is het echter in samenspraak met de koper, en in dit geval komt het initiatief vanuit de verkoper die zijn personeel wil bedanken voor de afgelopen jaren. Dat is andere koek, een cadeautje uit dankbaarheid. Dat komt veel minder vaak voor.”

Wel vraagt Wawoe zich af in hoeverre de verdeling op basis van dienstjaren de juiste keus is. ,,Als iemand 10 jaar lang een nieuw ICT-systeem heeft opgezet is dat dan minder waardevol dan 50 jaar de post rondbrengen? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat ik niet bij zo’n discussie wil zijn”, aldus de hoogleraar. ,,Een bijeffect van bonussen is dat je denkt dat iedereen dolgelukkig is, maar dat is helemaal niet het geval. Mensen hebben de neiging om zichzelf te vergelijken met anderen en dat zorgt voor scheve gezichten. Het is de perfecte manier om mensen ontevreden te maken.”

Het kantoor van Royal Agio Cigars in Duizel.
Volledig scherm
Het kantoor van Royal Agio Cigars in Duizel. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Verrassing

In september vorig jaar kwam het bericht naar buiten dat Royal Agio Cigars van de familie Wintermans wordt overgenomen door het Deense bedrijf Scandinavian Tobacco Group.

De werknemers mogen dan wel verrast zijn met een royaal afscheidscadeau, de toekomst is voor velen van hen nog ongewis. De onderhandelingen over een sociaal plan zijn nog in volle gang, volgens Bram Alkemade van FNV, de vakbond die werknemers uit de sigarenindustrie vertegenwoordigt. ,,Voorlopig blijft alles bij het oude. Welke personele gevolgen de overname in de toekomst heeft is nog onduidelijk. Daar kan ik nu ook niks over zeggen, nu we nog in onderhandeling zijn als vakbond.”

Dubbel gevoel

Die onzekerheid wordt ook door het personeel gevoeld, zo blijkt uit reacties van enkele werknemers die niet met hun naam in de krant willen. De ‘afscheidsbonus’ van de familie Wintermans wordt positief ontvangen, maar het gevoel is een beetje dubbel.

Dit bevestigt ook Alkemade. ,,Veel leden van ons bij Agio werden overvallen door het besluit van de overname, en vonden dit ook wel een beetje lastig. Ze waren er trots op om bij een zelfstandig familiebedrijf te werken.”

Het financiële gebaar wordt echter niet als een pleister op de wonde voor de onzekerheid gezien, volgens Alkemade. ,,Voor onze leden is dit een blijk van waardering, zo voelen ze dat ook echt. Het is in feite een loyaliteitsbonus voor de werknemers.”

3200 medewerkers

Met een omzet van 133 miljoen euro in 2018 behoorde Agio tot de vier grootste sigarenproducenten ter wereld. Wereldwijd telt het 3200 medewerkers. De fabrikant is bekend van de sigarenmerken Agio, Balmoral, Panter en Mehari’s. Het heeft eigen fabrieken in Nederland, België, Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek en verkooporganisaties in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië en de VS.

Beeld van de sigarenfabriek van Agio.
Volledig scherm
Beeld van de sigarenfabriek van Agio. © Kees Martens
  1. Overvaller in Hoogeloon: ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot!’
    PREMIUM

    Overvaller in Hoogeloon: ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot!’

    HOOGELOON - Ze schrikt zich een ongeluk. ‘Ik schiet je kapot! Ik schiet je kapot', schreeuwt een man met een vuurwapen in zijn hand en bivakmuts over z'n hoofd in woning in Hoogeloon tegen haar vader. Normaal doen ze 's avonds nooit de deur open. Maar ze dachten deze donderdagavond iets na zeven uur dat een van de broers thuiskwam. Nu staan ze in het halletje van hun huis aan de Ten Eiken neus aan neus met twee gewapende mannen.