Volledig scherm
De Winterfeesten in Reusel (archieffoto) © Ton van de Meulenhof

Meer plek voor schaatsende kleintjes in Reusel

REUSEL-DE MIERDEN - Het is voor de jeugd ongetwijfeld dringen op de Reuselse winterschaatsbaan, maar dit jaar komt er extra ruimte bij voor de kleinere kinderen. 

Het Imants IJspaleis wordt fors uitgebreid, namelijk van 700 m² naar 800 m². Die uitbreiding komt ten goede aan de Kids-ijsbaan. Dat is het deel van de tent waar de kleinere kinderen de eerste beginselen van de schaatssport onder de knie proberen te krijgen.

De grotere ijsbaan voor de kleintjes is een extraatje bij het vijf-jarig bestaan van dit winterse Reuselse initiatief. Omdat de Kids-ijsbaan honderd vierkante meter groter wordt, kan de organisatie de ruimte bovendien beter afschermen. Dat leidt er toe dat de kleinere kinderen hun eerste schaatsoefeningen op een meer ontspannen manier tot stand brengen. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en voor de rust van hun ouders. Daar komt nog bij dat de Kids-ijsbaan in het midden wordt voorzien van een eiland. Ook dat brengt meer rust en eenduidigheid: de kinderen schaatsen allemaal in dezelfde richting.

Op een ander vlak zijn er eveneens vernieuwingen. Onder leiding van schaatsverhuur-coördinator Henk Schirris hebben de inrichters van het Imants IJspaleis ervoor gekozen de Kids-ijsbaan een heel eigen gezicht te geven, aansluitend bij de belevingswereld van kinderen. Tegen de wand komt een groot doek met daarop een wintertafereel. Op het eiland worden enkele aansprekende attributen geplaatst, zoals een kerstman en een rendier. 

IJsmachine

De uitbreiding van de Kids-ijsbaan werd mogelijk doordat de grote ijsmachine bij het tentencomplex een andere plek heeft gekregen. Een verplaatsing die bovendien de geluidsoverlast voor buurtbewoners vermindert.  Voorzitter Wil Hermans gaat er van uit dat de ijsbaan net zo goed aanslaat als in de vier voorgaande jaren. Elk jaren komen er 15.000 à 20.000 schaatsliefhebbers naar Reusel. ,,Het is een heel spektakel. We hadden van tevoren niet verwacht dat het zo'n succes zou hebben.” Er komen vooral veel Reuselnaren naar de ijsbaan. 

De organiserende stichting zet ook jaarlijks een schema op zodat de basisscholen met hun leerlingen een tochtje op het ijs kunnen komen maken. Het vervoer wordt door de organisatie geregeld. De schaatslessen komen in plaats van de gymlessen. Jaarlijks helpen ongeveer 450 vrijwilligers mee om de baan tot een succes te maken.