Volledig scherm
Archieffoto van de sociale werkplaats van de WVK-groep in Bladel. © Jurriaan Balke

Miljoenen voor de Kempen

BLADEL - De WVK-groep in Bladel gaat miljoenen euro's teruggeven aan de Kempengemeenten. Dat kan omdat de werkvoorziening wordt omgezet in een participatiemaatschappij.  Die wordt niet geacht reserves van die omvang op te bouwen. 

Het gaat om een incidentele teruggave. Volgens WVK-directielid Francois Baudoin bedraagt de reserve van de WVK momenteel 26 miljoen euro. De exacte bedragen die Reusel-De Mierden, Bladel, Eersel en Bergeijk mogen verwachten, moeten nog berekend worden. Maar bijvoorbeeld voor Bladel zou het gaan om een bedrag van rond de 2,5 miljoen euro. De financiële beleidsmedewerkers van de betrokken gemeenten zijn hiervoor in overleg met de WVK-groep. ,,Het gaat om een opgebouwd vermogen van jaren", zegt Baudoin.  

Er moet nog bekeken worden hoeveel van het WVK-vermogen aan de nieuwe participatiemaatschappij ‘doorgegeven’ moet worden, zodat die goed kan functioneren. ,,Het is ook niet allemaal geld dat op de bank staat", zegt hij. ,,Een deel zit ook in de gebouwen die wij in gebruik hebben.” De WVK heeft twee gebouwen in Bladel en werkt daarnaast op de Kempische gemeentewerven. 

De WVK-groep wil de opvolger graag een vliegende start meegeven, aldus Baudoin. ,,Het is natuurlijk bijzonder prettig als de participatiemaatschappij geen leningen hoeft af te sluiten. De nieuwe organisatie moet gezond en fit aan de slag kunnen.” De vier gemeenteraden kunnen in hun vergaderingen van februari of maart een besluit nemen over de nieuwe fase van de werkvoorziening. 

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.