Volledig scherm
Archieffoto van de sociale werkplaats van de WVK-groep in Bladel. © Jurriaan Balke

Miljoenen voor de Kempen

BLADEL - De WVK-groep in Bladel gaat miljoenen euro's teruggeven aan de Kempengemeenten. Dat kan omdat de werkvoorziening wordt omgezet in een participatiemaatschappij.  Die wordt niet geacht reserves van die omvang op te bouwen. 

Het gaat om een incidentele teruggave. Volgens WVK-directielid Francois Baudoin bedraagt de reserve van de WVK momenteel 26 miljoen euro. De exacte bedragen die Reusel-De Mierden, Bladel, Eersel en Bergeijk mogen verwachten, moeten nog berekend worden. Maar bijvoorbeeld voor Bladel zou het gaan om een bedrag van rond de 2,5 miljoen euro. De financiële beleidsmedewerkers van de betrokken gemeenten zijn hiervoor in overleg met de WVK-groep. ,,Het gaat om een opgebouwd vermogen van jaren", zegt Baudoin.  

Er moet nog bekeken worden hoeveel van het WVK-vermogen aan de nieuwe participatiemaatschappij ‘doorgegeven’ moet worden, zodat die goed kan functioneren. ,,Het is ook niet allemaal geld dat op de bank staat", zegt hij. ,,Een deel zit ook in de gebouwen die wij in gebruik hebben.” De WVK heeft twee gebouwen in Bladel en werkt daarnaast op de Kempische gemeentewerven. 

De WVK-groep wil de opvolger graag een vliegende start meegeven, aldus Baudoin. ,,Het is natuurlijk bijzonder prettig als de participatiemaatschappij geen leningen hoeft af te sluiten. De nieuwe organisatie moet gezond en fit aan de slag kunnen.” De vier gemeenteraden kunnen in hun vergaderingen van februari of maart een besluit nemen over de nieuwe fase van de werkvoorziening. 

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. 14 gewonden na elektrocutie tijdens kampioenenviering hockeyploeg in Mol

    14 gewonden na elektrocu­tie tijdens kampioenen­vie­ring hockey­ploeg in Mol

    Op een hockeyterrein in het Belgische Mol zijn zaterdagavond veertien mensen gewond geraakt bij een incident met een hoogspanningslijn boven het terrein tijdens een kampioenenviering. Dat bevestigt burgemeester Wim Caeyers (CD&V) aan Het Laatste Nieuws. Slingers die de lucht in werden geschoten, maakten contact met een hoogspanningslijn, waardoor stroom naar het terrein werd geleid. Vier mensen zijn er erg aan toe maar ze zijn buiten levensgevaar, aldus burgemeester Caeyers.