Volledig scherm
Vestia-huizen in Bergeijk. © Foto van de Meulenhof/Dave Hendr

Minister: huizen Vestia Bergeijk blijven sociale huur

BERGEIJK/DEN HAAG - Minister Stientje van Veldhoven heeft de Tweede Kamer beloofd dat de 446 sociale huurwoningen van woningcorporatie Vestia in Bergeijk in de sociale huursector blijven. Ze deed die toezegging donderdag in een overleg met Kamerleden over het woonbeleid van de regering.

Woningcorporatie Vestia uit Rotterdam verkeert al jaren in financieel zwaar weer. In oktober werd bekend dat de sociale verhuurder 180 miljoen tekortkomt de komende jaren.

Om haar financiële positie te versterken probeert Vestia al langer om tienduizend huurwoningen in Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas te verkopen.

Opdracht

De Kamerfracties waren bang dat de woningen van Vestia in Bergeijk mogelijk in particuliere handen zouden komen. Dat zou dan kunnen leiden tot veel hogere huren. ,,Er is grote behoefte aan de Vestia-woningen in Bergeijk’’, zei Kamerlid Paul Smeulders van GroenLinks donderdag tijdens het overleg met de minister. ,,Het mag niet zo zijn dat er dadelijk geen sociale huurwoningen meer zijn in Bergeijk’’, zei hij.

,,Er blijven sociale huurwoningen in Bergeijk’’, antwoordde de minister. ,,Dat is de opdracht.’’

De minister heeft een zogenaamde bestuurlijk regisseur aangesteld die samen met gemeenten een oplossing moet bedenken voor de financiële problemen van Vestia. Het blijft de bedoeling dat andere corporaties de woningen van Vestia overnemen. De Tweede Kamer was gisteren nog niet helemaal tevreden over de toezegging van minister Van Veldhoven.

Vaart

Pas in de zomer wordt volgens haar precies duidelijk wat er met de huurhuizen van Vestia in Bergeijk gebeurt. ,,Kunt u er niet meer vaart achter zetten?’’, vroeg Smeulders. ,,U kunt dit niet op zijn beloop laten’’, zei PvdA-woordvoerder Nijboer. De vraag naar onderhoud aan de Vestia-woningen in Bergeijk is ‘enorm’, meende CDA-Kamerlid Erik Ronnes.

Mogelijk dat hierover begin volgend jaar nog een motie wordt ingediend door Kamerleden.