WINTELRE - Opgravingen in de omgeving van de Groenstraat, waar vier Ruimte voor Ruimte-woningen gebouwd gaan worden.
Volledig scherm
WINTELRE - Opgravingen in de omgeving van de Groenstraat, waar vier Ruimte voor Ruimte-woningen gebouwd gaan worden. © Ewan Mol/ Transect Archeologie

Mogelijk deel oude centrum Wintelre gevonden bij opgraving

WINTELRE - Archeologisch onderzoek in de Groenstraat heeft mogelijk een deel van het oude Wintelre blootgelegd, dat zuidelijker lag dan het huidige dorpscentrum rondom de huidige kerk.

Op de opgravingslocatie aan de Groenstraat 7 worden in de toekomst vier Ruimte voor Ruimte-woningen gebouwd, ter compensatie voor de sanering van een intensieve veehouderij. Voordat dit gebied kan worden vrijgegeven voor de bouw is een aanpassing van het bestemmingsplan en bijbehorend archeologisch onderzoek nodig.

Paalsporen

Vorige week werden deze opgravingen uitgevoerd door onderzoeksbureau Transect Archeologie. Er zijn daarbij volop resten en sporen gevonden uit het Wintelre van de zogenaamde Volle Middeleeuwen (1000-1250 na Christus), met name in het zuidelijke deel van de bouwlocatie.

Het gaat dan voornamelijk om paalsporen, die aangeven dat er iets gebouwd is op die plek. Op basis van deze sporen konden de contouren van zeker twee of drie woningen en bijgebouwen uit de Volle Middeleeuwen worden blootgelegd, legt archeoloog Ewan Mol uit. ,,Bijzonder is dat er echt een wirwar van die sporen te vinden was, zo’n duizend in totaal. Dat zou erop kunnen duiden dat er een aanzienlijk aantal mensen in dit gebied woonde. Maar het kan ook zijn dat er op bepaalde plekken steeds opnieuw woningen werden gebouwd of verbouwd.”

Vismarkt?

In mindere mate werden in het zuidelijke deel ook overblijfselen uit de IJzertijd of Romeinse tijd aangetroffen. In het middenstuk van het plangebied stuitten de onderzoekers op een waterput uit de vijftiende of zestiende eeuw. Ook ontdekten de onderzoekers enkele grafstructuren.

In het noordelijk deel van de bouwlocatie, op de hoek van de Groenstraat en de Molenweg, werden eveneens paalsporen gevonden. Op deze plek zou ooit een vismarkt zijn geweest. 

Oude dorpskern

De resultaten van de opgraving duiden er op dat in de omgeving van de Groenstraat lange tijd een agrarische nederzetting is geweest. Mogelijk gaat het hier om het oude dorpscentrum van Wintelre dat iets ten zuiden van de huidige dorpskern rondom de kerk lag. De nabijheid van een oude kerk, waarvan het fundament eerder werd opgegraven, versterkt dit vermoeden. Mol: ,,Maar zeker weten we dit nog niet. We moeten eerst de vondsten verder analyseren.”

  1. Jeroens Clan in Kattendans Bergeijk: theaterbezoek bijna een expeditie
    PREMIUM

    Jeroens Clan in Kattendans Bergeijk: theaterbe­zoek bijna een expeditie

    BERGEIJK - Theater in coronatijd krijgt hoe dan ook iets van een expeditie: uitvinden hoe je met voldoende afstand je zitplaats kunt bereiken. En weer verlaten. De Kattendans in Bergeijk heeft er een heel protocol voor ontwikkeld, inclusief de nu wel bekende tape met pijlen op de grond. Zelf zien ze de humor er ook wel van in, want als ik eerst naar de wc wil voordat ik een drankje ga halen, mag ik toch even de uitgezette route verlaten: ‘dat moet dan maar’.