Mountainbiken tegen kanker: met oom Theo uit Hoogeloon als winnaar op de meet in Hilvarenbeek

VideoHILVARENBEEK - Het was bij Luyksgestel dat Frans Willems uit Oostelbeers het kopgroepje in de Vrijthoftocht zijn hielen liet zien. Toertocht of niet, als eerste over de meet komen blijft speciaal.

En zo reed Willems ruim voor twee uur 's middags moederziel alleen de Vrijthof in Hilvarenbeek op. 's Ochtends vroeg was hij vertrokken op het Vrijthof in Maastricht. En wel met de herinnering aan zijn oom als elixir in de bidon. ,,Hij is juist vandaag gecremeerd. Ik heb hem vandaag met me meegedragen.”

De eerste editie van de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge kan niet zonder tweede blijven. Het enthousiasme dat de Hilvarenbeekse broers Mark en Willem van Abeelen hebben opgeroepen, vraagt om een vaste plek op de agenda van mountainbikers. In Maastricht stonden er ‘s ochtends vroeg 540 aan de meet. Samen hebben ze twee ton aan sponsorgelden voor het Koningin Wilhelmina Fonds Kankerbestrijding bijeen getrapt. Zelfs het mulle zand bij Luyksgestel kreeg ze niet van de fiets af.

Beker noch medaille

Frans Willems is geen winnaar. Hij kreeg beker noch medaille. Een toertocht kent geen onderscheid tussen winnaars en verliezers. De enige echte winnaar is Theo Kennis uit Hoogeloon. ‘Icoon van voetbalvereniging Hoogeloon', staat zelfs boven zijn overlijdensbericht op de clubsite. Op 83-jarige leeftijd legde oom Theo het tegen kanker af. Neef Frans heeft hem op de paaszaterdag van 2019 een eresaluut gegeven.

Volledig scherm
Patty Pitt interviewt Frans Willems, die als eerste van 540 deelnemers aan de Vrijthof-Vrijthof Bike-Challenge over de meet in Hilvarenbeek kwam © Tom Tacken/BD
Volledig scherm
'Voor altijd in onze gedachten', de organisatie van de Vrijthof-Vrijthof Bike-Challenge roept mensen die aan kanker zijn overleden in herinnering © Tom Tacken/BD
Volledig scherm
540 Mountainbikers stonden in Maastricht aan de meet van de Vrijthof-Vrijthof Bike-Challenge © Tom Tacken/BD
Volledig scherm
150 kilometer gemountainbiket en dan uitrusten onder de toren van Hilvarenbeek © Tom Tacken/BD