Deelnemers 'tanken' even bij op de rustplaats van de Contente Witrijttocht
Volledig scherm
Deelnemers 'tanken' even bij op de rustplaats van de Contente Witrijttocht © Jos Houbraken

Mountainbikers niet bang van beetje regen in Eersel

EERSEL - Zondagochtend wisten ruim 500 mountainbikers uit heel Nederland en België de weg naar Eersel te vinden voor de Witrijtocht.De toertocht voor mountainbikers werd voor de 32e keer gehouden. Met 35 deelnemers de eerste keer, neemt het aantal nog steeds toe. 

Hans Mollen van TWC De Contente organiseert met een team deze tochten. ,,Er zijn altijd veel Belgen die meerijden. Zij zoeken mooie tochten uit en weten dat in Nederland die meestal door de bossen gaan. Bij de zuiderburen is het meer asfalt. Onze tocht is bijna geheel onverhard en afwisselend door bos en heide.” 

De Contente Witrijttocht start op sportpark de Dieprijt en gaat over recreatiepark Ter Spegelt richting Luyksgestel. Er is keuze uit de uitgepijlde routes van 20, 40 en 50 kilometer. De langste afstand is veruit favoriet. 

Ken Strybos is die ochtend om 7 uur vanuit Antwerpen vertrokken. ,,Ik fiets elke week wel een tocht en kijk daarbij niet op wat extra kilometers rijden. Ik zoek de mooie uit en die liggen toch meestal in Nederland. Hier heb ik nog niet gereden. Een hele mooie tocht, prima berijdbaar ondanks de regen en een perfecte organisatie. Ik kom hier zeker terug.” 

Gesmeerd

Bij de rustplaats worden de rijders in de watten gelegd. Zij laten soep, thee, koeken en fruit goed smaken. De tenues en gezichten laten al de moddersporen van de tocht zien. Een enkeling laat een klein wondje door de EHBO verzorgen. Een kleine reparatie verrichten, even ervaringen uitwisselen en weer door. Mollen: ,,Het loopt gesmeerd. We hebben een grote club en vandaag zijn er 85 vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden. Het aantal deelnemers blijft groeien, mede doordat er steeds meer dames meedoen en sommige ouderen een e-mountainbike aanschaffen. Die zijn erg in opkomst.” 

Bij de finish wacht een broodje worst, even snel wat modderspetters wegwerken, de fiets schoonspuiten en weer huiswaarts. Volgende week wacht de volgende tocht.