Volledig scherm

N69 tussen Bergeijk en Valkenswaard in vier weekenden opgeknapt

BERGEIJK/VALKENSWAARD - De Luikerweg ofwel de N69 Zuid gaat in september en oktober vier weekenden op de schop. Het asfalt wordt vernieuwd, bomen worden gekapt of, als ze monumentaal zijn, van een vangrail voorzien. Aansluitingen met zijwegen worden aangepakt.

De vier weekenden dat er aan de N69 wordt gewerkt, zijn van 27 september tot en met 21 oktober. Bewoners en belangstellenden zijn hier dinsdag over bijgepraat tijdens een informatieavond in het N69 infocentrum in Westerhoven. De provincie en uitvoerder Boskalis gaven aan welke elf punten in die weekeinden extra aandacht krijgen. De weg wordt in delen aangepakt. Zo is de aansluiting met de Kempervennendreef een punt waar een verhoogde middenberm komt. Dit geldt ook voor de oversteek bij het restaurant Suykerbuyck, de oversteek Berkheuvels, het oorlogskerkhof, de oversteek Achterste Brug, de aansluiting met de Maay en het benzinestation aan De Barrier.

Op veel van deze plaatsen is gekozen voor een verhoogde middenberm om daarmee de veiligheid te vergroten. Langs de route staan 83 bomen op een gevaarlijke plek binnen 1,60 meter van de rijbaan. Daarvan zijn er 51 monumentaal, waardoor er uiteindelijk 32 gekapt worden.

Volgens de woordvoerder van de provincie valt het straks nauwelijks op dat er gekapt is, omdat er rondom veel bos is. Met Valkenswaard is afgesproken dat elders herplant plaatsvindt. De 51 bomen die blijven staan, worden beschermd door een vangrail.

De huidige verlichting wordt vervangen door betere systemen. Het aantal blijft gelijk. Bewoners meldden dat er vaak wateroverlast is, ondanks de diepe greppels die straks vanwege de veiligheid minder diep worden gemaakt. Voor nooddiensten en bewoners is de weg berijdbaar. Sluipwegen worden afgesloten en er komen duidelijke omleidingsroutes.