De kerk in Knegsel.
Volledig scherm
De kerk in Knegsel. © FotoMeulenhof

Nadenken over toekomst van de kerk in Knegsel

KNEGSEL - Nu sluiting van hun kerk een waarschijnlijk scenario is geworden, denken de Knegselnaren actief na over herbestemming van hun godshuis. Graag zien de dorpsbewoners dat het gebouw behouden blijft, waarbij een deel van de kerk een religieuze functie houdt.

Dat is de uitkomst van een bijeenkomst waarin een initiatiefgroep van dorpsbewoners – onder leiding van een kernteam – heeft nagedacht over een nieuwe bestemming voor ‘hun’ Monulphus en Gondulphus-kerk. Vorig najaar maakte het bestuur van de Eerselse fusieparochie Samen Willibrordus bekend dat zij van plan was drie van haar zes kerken te sluiten: die in Knegsel, de Luciakerk in Steensel en de St. Jan Geboortekerk in Duizel. 

Liever geen appartementen

In Knegsel willen de bewoners graag meedenken over een toekomstige nieuwe functie van hun godshuis, pastorie en pastorietuin, aldus Jan Pasmans, kernteamlid. ,,De afgelopen periode hebben leden allerlei ideeën ingebracht. Wat duidelijk is: men wil hier liever geen appartementen in de kerk hebben. Het liefst zien we dat een deel van het gebouw als kapel kan worden ingezet, maar het is onduidelijk of dat juridisch mogelijk is.” 

De bouw van zorgappartementen in de pastorietuin zou dan wel weer een optie zijn, of een samenwerking tussen kerk en gemeenschapshuis.

Heroverweging

Het parochiebestuur komt één dezer dagen met een heroverweging van haar besluit om de kerken te sluiten. De initiatiefgroep wacht de uitkomst daarvan eerst af. In de tussentijd kunnen Knegselnaren ideeën blijven indienen bij het kernteam. Mocht de Knegselse kerk definitief op slot moeten, dan gaat het werk van de groep verder. De leden willen met een plan komen dat gedragen is door het dorp en in overleg met het parochiebestuur en de gemeente.