Volledig scherm
De nieuwe bibliotheek van Bergeijk komt aan 't Hof. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Nieuwe bibliotheek Bergeijk komt aan 't Hof

BERGEIJK - Bergeijk krijgt weer een vestiging van de openbare bibliotheek. Deze wordt samen met TIP (voorheen de VVV) ondergebracht aan ‘t Hof, naast het restaurant van Tante Thee. 

Directeur Anneke Schellens van bibliotheek de Kempen is blij met die ontwikkeling. ,,Dan kunnen Bergeijkenaren daar weer wat snuffelen naar boeken. Dat hebben ze enorm gemist", zegt zij. De bibliotheek opent deze zomer. 

In 2015 verdween de Bergeijkse bibliotheek aan Dr. Rauppstraat. De huurkosten liepen te hoog op.  Daarmee werd de gemeente de enige in de Kempen zonder bibliotheekvestiging.  Een aantal leden nam een abonnement in Eersel, maar van de volwassenen  raakte de Bergeijkse bieb circa dertig tot veertig procent van de leden kwijt die elders geen abonnement namen. 

Geen alternatief

Daarvoor in de plaats kwamen bibliotheekpunten op de scholen en in de gemeenschapshuizen. ,,Zo'n punt in de Kattendans loopt goed, maar is absoluut geen alternatief voor een echte bibliotheek. De mensen willen wat te zoeken hebben", zegt Schellens. De punten op de scholen blijven en deels in de gemeenschapshuizen ook. In Luyksgestel, Weebosch en Riethoven vallen de punten in de gemeenschapshuizen straks af. 

De gemeenteraad heeft uitdrukkelijk om een bibliotheek gevraagd. Aan 't Hof is 180 à 200 vierkante meter aan ruimte beschikbaar. ,,Dat is beperkt en we delen samen met TIP. Maar we verwachten er enkele duizenden boeken kwijt te kunnen. Ook gaan we ons richten op bepaalde actuele onderwerpen en boeken die zeer gewild zijn.” De bibliotheek werkt aan een begroting  die tussen de 20.000 à 30.000 euro ligt.