Volledig scherm
De kinderen van groep 8 op het podium tijdens de oprichting van de Dorpscoöperatie in Riethoven. © Adrie Smolders

Nieuwe dorpscoöperatie Riethoven mikt op betaalbare woningen én een bezoek van Máxima

RIETHOVEN - Naast een kernraad heeft Riethoven sinds zaterdagmiddag ook een dorpscoöperatie. Met de lancering van de website Meerriethoven.nl, in gemeenschapshuis De Rietstek, is de oprichting definitief een feit. 

Coöperatie Meer Riethoven heeft al 80 betalende leden/ambassadeurs geworven onder de bevolking van 2400 inwoners. Dat moeten er meer dan 400 worden, vindt voorzitter Hans van den Dungen. Tijdens de manifestatie in De Rietstek wees hij vooral op de vergrijzing in het dorp. Riethoven is het meest vergrijsde dorp van de gemeente Bergeijk, zo vertelde Van den Dungen. Woningen zijn er voor jonge gezinnen lastig betaalbaar: op Funda staan maar twee huizen voor minder dan 400.000 euro. Daarop vroeg presentatrice Christel de Laat aan het publiek wie er onder de 35 jaar aanwezig was. Een inwoner van 31 jaar oud stak zijn vinger op: hij kon maar voor maximaal 225.000 euro een hypotheek krijgen. 

Om het tij te keren zijn er dus meer betaalbare huizen nodig. Meer Riethoven moet ervoor zorgen dat dit soort initiatieven beter van de grond komen. Via toekomstvoorzieningen moet de leefbaarheid van Riethoven worden verbeterd. Van den Dungen vertelde dat er met het parochiebestuur wordt gepraat over de toekomst van de kerk. 

Burgemeester Arinda Callewaert verwees in De Rietstek naar het succes van de dorpscoöperatie in Esbeek. Daar kwam koning Willem-Alexander zelfs onverwacht op bezoek. Het zou mooi zijn als koningin Máxima over een paar jaar in Riethoven op de stoep staat, zo gaf Callewaert aan.

De kinderen van groep 8 lieten hun ideeën zien voor de toekomst van het dorp. Het volkslied van Riethoven dat door de kinderen van groep was gemaakt stal de harten van alle aanwezigen en werd op aandringen van presentatrice De Laat spontaan meegezongen.