Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Nieuwe natuur voor Bladel bij A67

BLADEL - Bladel heeft plannen voor het aanleggen van nieuwe natuur in het gebied Kroonvensche Heide, nabij de A67. Die uitbreiding in Bladel-Zuid dient deels als compensatie voor het aanleggen van windpark De Pals. Er is zestig hectare grond nodig om de plannen te verwezenlijken. 

Voor de helft geldt dat de gemeente deze in eigendom heeft of dat daar al concrete afspraken over zijn vastgelegd, zo geeft wethouder Fons d’Haens aan. Alle nieuwe natuur is op dit moment nog landbouwgrond. 

 ,,De initiatiefnemers van het windpark moeten een tegenprestatie leveren, namelijk het aanleggen van nieuwe natuur", zegt hij. ,,Wij zien dit als goede mogelijkheid om er meer van te maken, ook omdat we die plannen zelf ook al min of meer hadden.” De gemeente werkt hierin samen met meerdere partners.

Partners

Het gaat om het omzetten van landbouwgrond naar natuurgrond. ,,Dat gaat richting landgoed Ten Vorsel, dat een van onze partners is. Het is een interessant recreatief gebied, waar ook het Vennenbos en de Achterste Hoef liggen. Verder lopen er al allerlei recreatieve routes door het gebied. Het is van belang de infrastructuur te verbeteren.” 

Belangrijke gesprekspartners zijn ook andere eigenaren van landbouwgrond in het gebied. Die gesprekken lopen nog. Bladel wil de  boeren ruilgrond geven elders in de gemeente.  

Paardensporters

Verdere betrokkenen zijn de Bosgroep Zuid (als uitvoerder), Staatsbosbeheer en lokale natuurwerkgroepen. ,,In de recreatie zijn er ook nog andere betrokkenen", somt d’Haens op. ,,Denk bijvoorbeeld aan gebruikers als de mountainbikevereniging, de paardensporters en de wandelclubs.” 

De initiatiefnemers van De Pals hebben 8,8 hectare als nieuwe natuur te ‘leveren'. Zij stellen voor nog eens 51,8 ha een bedrag beschikbaar. Uiteindelijk bijna de helft van het benodigde budget komt daarmee vanuit windpark de Pals.

Raad van State 

d’Haens schat de kosten op circa 3,5 miljoen euro. De gemeente hoopt te kunnen rekenen op 1,5 miljoen van de provincie. Behalve de bijdrage van de Pals (bijna een miljoen euro) is Bladel voor het resterende bedrag in gesprek met andere subsidieverstrekkers en partners. 

De voortgang van de plannen heeft deels te maken met het verlenen van de vergunning aan het windpark. Hiertegen loopt een hoger beroep van de Brabantse Milieu Federatie bij de Raad van State. Als de BMF doorzet met dit hoger beroep, worden de plannen voor de gebiedsontwikkeling met ruim een jaar vertraagd.