Volledig scherm
PREMIUM
Aan de Laarakkerdijk in Reusel staan al vijf windmolens. © Ronald Otter

Nog wat losse eindjes bij windpark Reusel

REUSEL-DE MIERDEN - De milieueffectrapportage (mer) betreffende het beoogde windpark in Reusel-Zuid kan op een aantal punten nog verbeterd worden. Dat adviseert een onafhankelijke commissie.

De Commissie voor de milieueffectrapportage adviseert de gekozen locatie voor de elf windmolens die de leden van VHTAC (Vereniging High Tech Agro Campus) willen neerzetten, beter te onderbouwen.  Ook worden volgens de commissie de effecten van het windpark op twee omliggende Belgische Natura 2000-gebieden onderschat. De gevolgen en de compensatie daarvan zouden beter onderzocht en beschreven moeten worden. Daarnaast constateert de commissie dat er maar liefst acht woningen in het park als bedrijfswoning (bijvoorbeeld voor toezicht- of onderhoudstaken) zijn aangewezen. Als dat niet het geval was, waren forse verzachtende maatregelen nodig, omdat bij die huizen de normen voor geluid en slagschaduw flink worden overschreden. Al met al beoordeelt de commissie de mer tussentijds al als ‘redelijk compleet’.

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.