Volledig scherm
De locatie aan de Logtsebaan waar een bedrijf met 16.000 biggen moet verrijzen. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Oirschot niet in hoger beroep om megastal

OIRSCHOT - De gemeente Oirschot gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak rond de beoogde megastal aan de Logtsebaan in Spoordonk. Dat heeft het college van B en W  bekendgemaakt. 

De Boxtelse varkenshouder Johan van Hal heeft plannen om aan de rand van natuurgebied de Kampina een bedrijf te bouwen met 16.000 biggen. Dat stuit op veel verzet, bij omwonenden en natuur- en milieuverenigingen Brabantse Milieu Federatie (BMF) en Natuurmonumenten. Ook de gemeente Oirschot ziet de plannen niet zitten, maar dacht die niet tegen te kunnen houden vanwege de bestaande rechten van de ondernemer. 

Afgelopen zomer kreeg zowel provincie als gemeente Oirschot een flinke tik op de vingers van de Bossche rechtbank.  Zo was onvoldoende in beeld gebracht wat de gevolgen van de stallen zijn voor de beschermde natuur van de Kampina. De uitspraak was verregaand; de ‘onherroepelijke’ natuurvergunning van de provincie moet opnieuw tegen het licht worden gehouden.  Als dat eenmaal gebeurd is, moet de gemeente zich opnieuw buigen over de bestaande en ook onherroepelijk gewaande bouw- en milieuvergunningen voor de megastal. Als laatste wordt dan ook de aanvraag voor de nieuwe vergunning van Van Hal opnieuw beoordeeld. 

Van Hal heeft al aangekondigd dat hij in hoger beroep zal gaan tegen de uitspraak. De provincie doet dat niet en moet dus later een nieuw besluit nemen over de natuurvergunning. Ook de gemeente Oirschot gaat niet in beroep, zo is nu bekend geworden. De gemeente had eerder ‘pro forma’-hoger beroep aangetekend om tijd te  winnen en een goede afweging te kunnen maken, maar heeft dat inmiddels ingetrokken. Wel bestaat er een kans dat de gemeente later alsnog beroep aantekent tegen specifiek door Van Hal ingediende argumenten. Deze beroepsgronden van de varkenshouder zijn nu nog niet bekend.

De voortgang in het dikke dossier rond de Spoordonkse megastal wordt landelijk intensief gevolgd door juristen, politici en bestuurders. Dat ‘onherroepelijke’ vergunningen toch opnieuw moeten worden bekeken, kan grote implicaties hebben voor andere vergunningstrajecten.