Volledig scherm

'Oirschot poetst bezwaren steeds weg'

DEN HAAG/OIRSCHOT - De buren van een meervallenkwekerij en toeristenpoort aan de Broekstraat deden vrijdag bij de Raad van State in Den Haag hun beklag over de gemeente Oirschot. Die poetst hun bezwaren weg in herstelbesluiten waardoor ze telkens met lege handen staan.

Oirschottenaar Hans van Gerwen is boos op de gemeente Oirschot. Met zijn vrouw voert hij al jaren rechtszaken over de educatieve meervallenkwekerij van zijn buurman en tevens neef, Jack van der Schoot. Van der Schoot kocht begin deze eeuw een voormalig varkensbedrijf. Hij begon er de educatieve viskwekerij De Stroom. Omdat het bedrijf tegen De Beerze aan ligt heeft hij er ook een toeristenpoort en horeca met terras. Van de gemeente heeft hij een vergunning gekregen voor een groepsaccommodatie. En daar moet de Raad van State zich nu over uitspreken.

Het is niet voor het eerst dat de Raad van State zich over de kwestie buigt. De vergunning voor de groepsaccommodatie werd in december 2017 door de Raad van State onderuitgehaald na bezwaren van Van Gerwen. Volgens het toen geldende bestemmingsplan mocht de gemeente geen nieuwe bebouwing toestaan als er op die grond is gesloopt, zo staat in de Regeling Beëindiging Veehouderijen. De Raad van State stelde Van Gerwen in het gelijk. Maar vlak voor de uitspraak bekend werd, in november 2017, stelde de gemeente een nieuw bestemmingsplan vast. Daarin komt die regel niet meer voor. Daarna verleende Oirschot de vergunning waar de Raad van State zich nu over moet gaan buigen.

Volgens Van Gerwen heeft het bedrijf van zijn buurman niets meer te maken met een agrarisch bedrijf met nevenactiviteiten. ,,Het is gewoon een horecabedrijf geworden, waar busladingen kinderen komen", zegt hij.

,,Het is dat ik zit, want anders zou mijn broek afzakken", reageert Van de Schoot. Hij zegt een serieuze viskwekerij te hebben met diverse restaurants als klanten. ,,Maar het klopt dat ik de kennis graag overbreng aan kinderen."

Volgens een advies uit 2016 van de Agrarische Adviescommissie Bouwaanvragen draait het bedrijf voor de helft op de viskwekerij. Uitspraak van de Raad van State over de vergunning volgt.