Volledig scherm
Luchtfoto Oirschot © Ronald Otter

Ondernemers voelen zich overvallen: Toeristentax wekt wrevel in Oirschot

OIRSCHOT - De beoogde verhoging van de toeristenbelasting in Oirschot oogst veel kritiek. De Oirschotse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en ROB (Recreatie Oirschot de Beerzen) voelen zich overvallen door het besluit en hebben een brief geschreven naar B en W en gemeenteraad. 

De fractie van D66 vraagt zich af wat er met een eerdere motie over dit onderwerp is gedaan.

De toeristenbelasting in Oirschot gaat met ingang van 2021 omhoog met dertig cent. Die mededeling, opgenomen in de meerjarenbegroting, viel de Oirschotse ondernemers koud op het dak. Zij waren niet op de hoogte gesteld, terwijl ze twee keer per jaar in het gemeentehuis aanschuiven voor overleg. ,,Wij moesten het uit de krant vernemen", zegt Conny van Dommelen, voorzitter van KHN afdeling Oirschot.

Samen met ROB probeert KHN al lange tijd in overleg te treden met de gemeente. Tevergeefs. Bestuurslid Willem van de Schoot: ,,We proberen op ambtelijk niveau al een jaar om in contact te komen om het over de toeristenbelasting te hebben, maar het lukt gewoon niet."

De kritiek richt zich zowel op de communicatie vanuit de gemeente als op de voorgenomen verhoging zelf. Het huidige tarief is nu nog 1,56 euro per persoon per nacht. Dat wordt met de inflatiecorrectie per 1 januari 1,59 euro. Vervolgens komt er in 2021 dertig cent bij.

Die laatste stijging is veel te fors, vinden de ondernemers. ,,Reken maar eens uit wat een gezinnetje met twee kinderen dat zeven dagen hier verblijft extra moet betalen", zegt Van de Schoot, eigenaar van camping De Steenuil. Hetzelfde zegt Chris Witlox van camping De Bocht. ,,Ook 1,59 euro per nacht is al te hoog voor Oirschot."

De belangenverenigingen pleiten er al veel langer voor om eens goed naar de toeristenbelasting zelf te kijken. Ze noemen het voorbeeld van een baby, die evenveel betaalt als een volwassene. ,,Ook is de impact voor elk bedrijf anders", zegt Witlox. ,,Als je op een hotelovernachting van 100 euro iets extra's moet betalen, is dat minder bezwaarlijk dan dat je een bedrag krijgt bovenop een overnachting in een groepsaccommodatie of op een camping. Over dat soort zaken zouden we het graag willen hebben."

Maar dat lukt dus niet, ondanks een motie die in 2017 werd aangenomen door de raad. Indiener was de fractie van D66, die ervoor pleitte om te onderzoeken wat nu een goed tarief is voor Oirschot. D66 en de ondernemers concluderen dat dat onderzoek er nooit gekomen is.

Op de achtergrond spelen ook de Oirschotse plannen om een Ondernemersfonds in het leven te roepen. Van alle bedrijven wordt dan verwacht dat ze een fonds vormen, waaruit gezamenlijke activiteiten en investeringen worden gefinancierd. Inclusief een hogere toeristentax worden bedrijven in de recreatieve sector straks op twee manieren om extra bijdragen gevraagd.