Volledig scherm
Coördinator Gerry Dorrestein van Werkgroep Dorpsmoestuin Vessem tijdens een informatiebijeenkomst over het voedselbos en de dorpsmoestuin. © Werkgroep Dorpsmoestuin Vessem

Ontwerp voedselbos en dorpsmoestuin in Vessem klaar

VESSEM - De ontwikkeling van de dorpsmoestuin en het voedselbos in Vessem neemt vaste vormen aan. De eerste bomen worden daar dit najaar geplant. Deze maand wordt het perceel van anderhalf hectare alvast ingezaaid met bloemrijke mengsels om meer vogels en vlinders naar deze locatie te trekken.

Het ontwerp voor de indeling van het openbare voedselbos en de gemeenschappelijke dorpsmoestuin is inmiddels klaar, inclusief een uitgebreide lijst van bomen en planten die daar straks de grond in gaan. Op het perceel in het dal van de Kleine Beerze komen vele soorten fruitbomen, bessenstruiken en andere eetbare planten. Er moet straks biologische, duurzame en zelfvoorzienende voedselproductie tot stand komen. 

Vlinders

Ook is er veel aandacht voor versterking van de biodiversiteit. Voedzame gewassen worden geplant op de akker om vlinders en vogels te lokken. De ontwikkeling van de dorpsmoestuin en het voedselbos zijn onderdeel van het grotere project Dorp aan de Beek, waarin herstel van de beek de Kleine Beerze beoogd wordt. Het voedselbos wordt ingericht volgens de principes van de permacultuur en zelfvoorzienende landbouw. Er komen 618 fruitbomen en -struiken te staan in het voedselbos. Daartussen worden 1340 wijkers geplant. Dit zijn bomen die gaandeweg weer worden vervangen of gekapt.

De waterhuishouding en de grondinrichting van het gebied krijgen na de zomer vorm. Daarna kunnen in november van dit jaar de bomen geplant worden. Het project wordt aangelegd door de gemeente Eersel samen met de werkgroep Dorpsmoestuin Vessem. Er is tevens een voedselbosarchitect geconsulteerd bij het maken van het ontwerp van het bos.

Vrijwilligers

Via “natuurlijke paden” kunnen wandelaars straks door het voedselbos wandelen en proeven van het fruit dat aan de bomen groeit. De werkgroep Dorpsmoestuin Vessem, die het beheer van het bos en de tuin voor haar rekening neemt, heeft ook plannen om hier educatieve en recreatieve projecten te gaan ontwikkelen. De werkgroep zoekt nog vrijwilligers die de stichting willen versterken of straks willen helpen in de tuin en met de aanplant van de bomen.

Meer informatie via de website.