Volledig scherm
OOSTELBEERS - Karin Kruithof, Ria van Gerven en Maartje Senders voor de nieuwbouwwoningen van de wijk Haagakkers in Oostelbeers. © Jean Pierre Reijnen

Oostelbeers: ‘School cruciaal voor dorp’

OOSTELBEERS - Moeten alle kinderen straks in Middelbeers naar school? Het zou een doemscenario voor Oostelbeers zijn, dat zeer hecht aan een basisschool in de buurt: op De Klep of in het eigen dorp.

Het wordt een spannend jaar voor de kinderen in Oostelbeers en hun ouders. Komt er een nieuw integraal kindcentrum (IKC) op sportpark De Klep? Komt dat IKC op de huidige plek van de school in Middelbeers? Of blijven de huidige twee schoolvestigingen voorlopig gehandhaafd?

Vanuit het dorp wordt de politieke discussie met grote interesse gevolgd. De aanwezigheid van een school is van cruciaal belang voor de leefbaarheid van Oostelbeers, benadrukken Karin Kruithof, Ria van Gerven en Maartje Senders, inwoonsters van Oostelbeers. ,,Wij wonen nu zelf vier jaar in Oostelbeers”, zegt Kruithof. ,,Als je naar een nieuw huis zoekt, is de nabijheid van een basisschool voor de kinderen een belangrijk criterium. Het bepaalt deels de aantrekkingskracht van een dorp.”

Unilocatie

Karin Kruithof en Ria van Gerven zijn lid van de Dorpsraad Oostelbeers, Maartje Senders maakt (net als Kruithof) deel uit van de werkgroep Onderwijs, die zich intensief bezighoudt met de scholenkwestie. De Dorpsraad heeft zich achter de plannen voor de zogenoemde ‘unilocatie’ geschaard. Op De Klep – tussen Oostelbeers en Middelbeers in - komen de twee vestigingen van basisschool De Beerze dan samen, in combinatie met kinderopvang en sport: vv De Beerse Boys.

Het is een ideaalbeeld, maar het is zéér de vraag of de gemeente de forse investering nu voor zijn rekening wil en kan nemen. Skobos, de schoolkoepel, is helder: als de gemeente niet over de brug komt, dan wordt de Oostelbeerse school opgeheven en moeten de kinderen allemaal naar Middelbeers.

Dat laatste is voor Oostelbeers een doemscenario, vertelt het drietal. ,,Een nieuwe school op De Klep wordt door iedereen nog gezien als een goede oplossing. Dan blijft de afstand beperkt. Een verhuizing naar Middelbeers zou een enorme aderlating zijn.”

Ria van Gerven benadrukt de sociale impact. ,,Nu komen ouders, opa’s en oma’s elkaar tegen bij het ophalen van hun kinderen. Er zijn ook veel activiteiten gekoppeld aan school, zoals de kindervakantieweek en Hutspot; gezellige middagen waarbij we jong en oud bij elkaar brengen. Dat komt dan allemaal onder druk te staan.”

Powerplay

Skobos speelt ‘powerplay’ en stelt ferm dat de Oostelbeerse vestiging zeker niet kan blijven bestaan. Voor de Dorpsraad reden om in te zetten op het IKC De Klep. Maar ook het handhaven van de huidige schoollocaties in Oostelbeers en Middelbeers zou voor de inwoners een prima optie zijn.

Want een beetje wrang is het wel. Voor het eerst in jaren wordt er flink gebouwd in Oostelbeers. Kijk naar nieuwbouwwijk Haagakkers. Straks staan er bijna honderd nieuwe woningen, met veelal jonge gezinnen en dus nieuwe aanwas voor de school. Er is inmiddels al een tweede kleuterklas gevormd.

,,Het gevoel is een beetje dubbel”, beaamt Kruithof. ,,Voorop staat natuurlijk dat iedereen goed onderwijs wil. Een IKC, met kinderopvang en sport, biedt grote voordelen. Tegelijkertijd is het jammer dat de school uit de Oostelbeerse kern verdwijnt, terwijl de leerlingenaantallen groeien en vestiging levensvatbaar is.”

Veel mensen waarderen juist de kleine school, zegt Maartje Senders. ,,Veel mensen zullen blij zijn als de huidige school in het dorp blijft, anderen geven de voorkeur aan een IKC op De Klep. Hoe de verhoudingen precies liggen, is een beetje gissen. Dat is nooit onderzocht.”

De beslissing over De Klep valt pas eind dit jaar. In Oostelbeers wachten ze nieuwsgierig af. Het motto is eigenlijk: als het maar géén Middelbeers wordt. Ria van Gerven: ,,En dat heeft helemaal niets met Middelbeers te maken, maar alles met de leefbaarheid in ons eigen dorp.”