Volledig scherm
De dementiecabine bij RSZK ‘t Hofhuys Bergeijk. Vlnr Willemien van de Wiel, Esther Muller en Annie van der Staaij. © Fotomeulenhof

Op bezoek in de dementiecontainer in Bergeijk: ‘Ik werd er verdrietig van’

BERGEIJK - Al 25 jaar werkt Esther Muller uit Eersel bij de RSZK voor cliënten met dementie. Ze kent de groep goed, maar hoe iemand zich voelt met dementie, dat bleef altijd een raadsel. Tot maandag. Bij de RSZK Hofhuys in Bergeijk staat een zogeheten ‘dementiecontainer’. 

Muller mocht daar 25 minuten in rondwandelen. ,,Ik voelde de frustratie bij me opkomen", zegt ze. ,,Ik werd er ook verdrietig van. Maar ik kan me nu iets beter verplaatsen in gedragingen van mensen.”

Wie de container binnenstapt krijgt eerst een hesje met luidspreker om. Die dient als ‘innerlijke stem’ die opdrachten geeft. Met een tasje boodschappen betreedt de containerbezoeker een mini-appartementje. ,,Je moet op zoek naar de koelkast, maar die zit niet op een logische plek. Uiteindelijk vind je hem. Je doet de koelkastdeur open en ziet al je boodschappen daar al in staan. Je hebt ze dus dubbel.” De opdrachten leiden tot een vervreemdend effect. 

Van het RSZK-personeel, vrijwilligers en mantelzorgers mogen 96 personen een rondje in de cabine maken. Vrijwilligster Willemien van de Wiel uit Bergeijk mag nog. ,,Je vraagt je af wat er in het hoofd van mensen met dementie omgaat. Daar hoop ik iets van te leren.” Annie van der Staaij uit Eersel is mantelzorger voor haar zus. Ook zij is benieuwd om de cabine binnen te stappen. ,,Mensen met dementie zijn vaak onvoorspelbaar en apathisch. Daar zijn ook redenen voor. Ik hoop dat straks iets beter te snappen. 

De dementiecontainer is een project van de RSZK, de Rabobank, de gemeente Bergeijk en het Fonds Sluyterman van Loo.