Eigenaren Sill Paridaans  en Twan Krekels (rechts) van Timmerbedrijf De Maackers in Bladel hebben medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Volledig scherm
Eigenaren Sill Paridaans en Twan Krekels (rechts) van Timmerbedrijf De Maackers in Bladel hebben medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. © Rene Manders / Foto van de Meule

Overal een gouden randje aan bij De Maackers in Bladel

BLADEL - ‘Een tussenstation’. Zo noemen Sill Paridaans en Twan Krekels hun bedrijf De Maackers in Bladel. ,,Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt leiden wij op richting een betaalde baan als timmerman.”

Sill Paridaans had als zzp’er (zelfstandige zonder personeel, red.) een timmerbedrijf en Twan Krekels was compagnon in een bedrijf in de verpakkingsindustrie. Beide ondernemers troffen elkaar al vele jaren als vrienden in de kroeg en op het voetbalterrein. Tot ze op een dag op een andere manier met elkaar in gesprek gingen. Paridaans: ,,Is dit wat we willen, vroegen we ons af. We zochten allebei een manier om met meer voldoening en meer plezier te werken.” Ze vonden elkaar in een timmerbedrijf, waarin het hoofddoel niet ligt in het product, maar ook in het aanleren van arbeidsvaardigheden en in het hergebruik van materialen. ,,Sociaal en circulair mooie dingen maken”, legt Krekels uit.

,,Er is in de bouw veel vraag naar arbeidskrachten, terwijl er nog veel mensen thuis op de bank zitten. Die mensen een mooi vak leren, dat was ons plan. Het was een onderbuikgevoel, maar we werden door de praktijk bevestigd”, aldus de jonge Reuselse ondernemer. Via KempenPlus, het nieuwe participatiebedrijf van de Kempengemeenten en de Praktijkschool verwachten ze instroom van op te leiden werknemers.

De Maackers zijn nu ruim een half jaar operationeel. Trots zijn ze op de bouw van het VVV-kantoor in Bergeijk en de verbouwing bij zorginstelling RenZis, ook in Bergeijk. Onlangs werd een nieuwe medewerker aangetrokken, die als praktijkbegeleider intensief wordt betrokken bij opleiding van ‘De Maackers’, zoals het tweetal consequent hun cliënten noemt. Het meest trots zijn ze echter op hun eerste ‘Maacker’, die op het punt staat uit te stromen naar een arbeidscontract bij een ander timmerbedrijf.

,,Uiteindelijk willen we een volledige opleiding realiseren, die uitmondt in een Maa­ckerscertificaat. Onze medewerkers moeten bijvoorbeeld ook nog taal, rekenen en maatvoering leren. Paridaans vindt dat hun nieuwe bedrijf hem rijker heeft gemaakt. ,,We blijven timmeren, met een heel andere intentie. Er zit nu overal een gouden randje omheen.”