De kerk van Oirschot gezien vanaf de Boterwijksestraat
Volledig scherm
De kerk van Oirschot gezien vanaf de Boterwijksestraat © FotoMeulenhof

Paasvuur in toren van Oirschotse basiliek

OIRSCHOT  - De Oirschotse Sint-Petrusbasiliek wordt zaterdag 11 april op een speciale manier verlicht. Op de toren zal een zogenaamd paasvuur branden, als teken van hoop.

De geloofsgemeenschap van Oirschot en Spoordonk die hoort bij de parochie Sint Odulphus van Brabant, merkte dat er in deze bijzondere tijden behoefte is aan een hoopvol teken en een troostende boodschap. Pastor Wilfred van Nunen: ,,Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden er, buiten (uitvaart)diensten in zeer besloten kring, al wekenlang geen kerkdiensten meer gehouden. Dit duurt zeker nog tot begin juni. Ook de vieringen in de Goede Week en met Pasen gaan niet door. Veel gelovigen ervaren dat als een groot gemis.”

Hoopgevende ritueel

Van Nunen zou het jammer vinden om het hoopgevende ritueel van Pasen, namelijk het licht ontsteken en uitdelen, helemaal achterwege te laten. ,,Juist nu hebben de mensen behoefte aan licht en uitzicht. Vandaar doen we het uitdelen van licht dit jaar onder deze omstandigheden in andere vorm.”

Het Noord-Hollandse bedrijf Fireware dat onder andere gespecialiseerd is in het verzorgen van simulatievuren, zorgt ervoor dat er in het dorp en wijde omgeving een flakkerend paasvuur te zien zal zijn. Van Nunen: ,,Het vuur komt er heel echt uit te zien, maar mensen hoeven dus niet te vrezen dat de kerk in brand staat.”

Eerbetoon

De toren zal tussen 20.00 en 22.00 uur met het zogenaamde paasvuur worden verlicht. Om dit bijzondere schouwspel extra kracht bij te zetten, speelt ­carillonneur Rosemarie Seuntiëns tussen 21.00 en 21.45 uur paasmelodieën op het carillon, waarna als de afsluiting de luidklokken zullen klinken. De muziek zal als eerbetoon klinken voor de mensen die voor zieken zorgen en als troost voor de getroffenen. Pastor Van Nunen: ,,Mensen kunnen vanuit eigen straat of wijk getuige zijn, een samenscholing op de markt moet vermeden worden. Op wat afstand van het centrum komt het ook het beste over.”

Op eerste paasdag, zondag 12 april, is het schouwspel te zien en te horen op de lokale TV van Oirschot, één TV, via Ziggo kanaal 36.