Volledig scherm
© Thinkstock

Patersbos wordt locatie SamenSpeeltuin Bergeijk

BERGEIJK - Het Patersbos wordt de nieuwe locatie voor een speel-, natuur- en ontmoetplek in Bergeijk. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het voorstel.

Het zaadje voor de nieuwe SamenSpeeltuin werd, figuurlijk dan, geplant door Milou Smets. De Riethovense tiener zit vanwege een energiestofwisselingsziekte in een rolstoel. Zij ervoer dat ze daarom in veel speeltuinen niet mee kon doen: speeltoestellen waren niet toegankelijk voor kinderen met een beperking of de wielen van haar rolstoel bleven al in de modder steken voordat ze überhaupt bij een speeltoestel was aanbeland. Als lid van de Bergeijkse jeugdgemeenteraad zette Milou het onderwerp op de agenda: er moest een speelplek komen waar alle kinderen - met of zonder beperking - samen konden spelen. 

De grote-mensen-gemeenteraad van Bergeijk nam het initiatief over en trok eind vorig jaar 60.000 euro uit om zo'n goed toegankelijke speelplek te creëren. Het idee is nog iets breder getrokken: de plek moet bereikbaar zijn voor alle inwoners van Bergeijk, jong en oud, en uitnodigen om elkaar te ontmoeten, te spelen en te genieten van de natuur. 

Natuurlijke duurzame speeltoestellen

In de gemeenteraadsvergadering werd het Patersbos in Bergeijk al als locatie voorgesteld. Er zijn ook nog alternatieve locaties meegenomen in de afweging, meldt het college, maar uiteindelijk viel de keuze toch op het voorgestelde Patersbos omdat het een centrale, goed toegankelijke en bosrijke locatie is. Daarnaast is er voldoende ruimte om natuurlijke, duurzame speeltoestellen, aanleidingen voor spel en ontmoetingsplekken te creëren zonder dat er natuur voor hoeft te verdwijnen.

Nu de locatie is vastgesteld, kan een projectteam verder met het uitwerken van het plan.