Volledig scherm
De vluchtelingen nadat ze door de politie zijn ontdekt. © Bert Jansen

Politie scande de hele groep Irakezen in Bladel en oordeelt dat ze ongevaarlijk zijn

BLADEL - De Iraakse vluchtelingen die vorige week in een Bladels bos werden ontdekt, wilden zelf niet in Nederland blijven. Ze konden bovendien niet worden vastgehouden of worden teruggestuurd naar hun land. Ze vormden overigens geen gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid.

Waarom werden 38 vluchtelingen uit een Bladels bos gehaald om een dag later weer vrij de poort bij het asielzoekerscentrum (azc) in Budel uit te lopen? Onder andere hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter sprak daarover deze week in het ED zijn verbazing uit. Het antwoord van de immigratiedienst en de politie liet een week op zich wachten: ze konden niet anders dan de vluchtelingen laten gaan. De groep moest dan ook Nederland verlaten, laten de twee instanties weten in een schriftelijke reactie na vragen van deze krant.

Vorige week vrijdag werden de Irakezen aangetroffen in de bossen bij Bladel. Het tentenkamp van de groep, die daar al een aantal weken bivakkeerde, werd ontruimd. Ze werd daarna overgebracht naar het azc. De groep kreeg een nacht onderdak en een maaltijd en kreeg toestemming om de volgende ochtend weer te vertrekken.

Volledig scherm
Zo leefden de vluchtelingen in het bos bij Bladel. © ANP

Lees verder onder de foto.

Gezinnen

De politie en de immigratiedienst besloten daar mede toe om 'humanitaire redenen'. Ze wijzen daarbij onder andere op de aanwezigheid van elf kinderen: 'Kinderen mag je niet insluiten en we wilden de gezinnen niet uit elkaar halen.' De vluchtelingen terugsturen naar Irak was ook niet mogelijk. 'Omdat ze geen identificerende documenten hadden, werkt Irak niet mee aan de terugkeer', is te lezen in de verklaring.

In Nederland blijven was ook geen optie. De groep gaf volgens de politie aan dat zij hier geen asiel wilde aanvragen. Vermoedelijk omdat ze dan geen asiel meer zou kunnen aanvragen in Engeland, de veronderstelde eindbestemming van de groep. Omdat zij in Nederland geen asiel aanvroeg, was de consequentie wel dat de groep het land moest verlaten. De instanties controleren overigens niet of dat ook echt is gebeurd. De kans bestaat dus dat de vluchtelingen alsnog een tijdje bivakkeren in de bossen. Waarom zijn ze dan uit hun oorspronkelijke kamp weggehaald? Dat heeft te maken met de veiligheid. Alle vluchtelingen zijn in het azc geregistreerd. Ze zijn gefouilleerd, de bagage is onderzocht en telefoons zijn bekeken. Verder werden vingerafdrukken afgenomen, foto's gemaakt en zijn de Irakezen door de politiesystemen gehaald. 'De vreemdelingen vormden geen direct gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid.'

Volledig scherm
De gemeente heeft het tentenkamp opgeruimd. © Bert Jansen