Volledig scherm
© Thinkstock

Politiek Eersel: kosten nieuwe AED's voor rekening gemeente

EERSEL-De gemeente Eersel roept haar inwoners op in actie te komen om geld in te zamelen voor vervanging van oude AED-apparaten. De politieke fracties vinden dat het college hiervoor zelf de portemonnee moet trekken.

Het was dertien jaar geleden inwoner Frans de Kort die er met de Eerselse Klussendienst voor zorgde dat Eersel één van de eerste plaatsen in de regio was met een dekkend netwerk van AED-apparaten. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een apparaat dat ook door niet-medici gebruikt kan worden om mensen met een acuut hartfalen te reanimeren.

De Kort bracht het benodigde geld bij elkaar en hing samen met andere vrijwilligers de AED’s in de gehele bebouwde kom van Eersel op.

Straatbeeld

Inmiddels zijn de AED’s twaalf jaar of ouder en ver voorbij hun gegarandeerde levensduur. De batterijen zijn aan vervanging toe, maar die zijn niet meer leverbaar. Wanneer de AED’s niet meer door de keuring komen, dan worden ze verwijderd. Om te voorkomen dat de apparaten uit het straatbeeld verdwijnen moeten daarom op korte termijn nieuwe exemplaren worden aangeschaft.

De gemeente luidt hierover de noodklok, maar benadrukt tegelijkertijd dat inkopen van AED’s ,,geen wettelijke taak is voor gemeenten en overheidsinstanties”.  In plaats daarvan doet zij een oproep aan burgers om een werkgroep te vormen die zelf geld bijeen moet brengen voor de aanschaf van de apparaten en het onderhoud op zich kan nemen. Eersel subsidieert wel de kosten voor onderhoud, en blijft dat ook doen.

Verwarring

Die boodschap wekte verbazing en verwarring in de Eerselse politiek. Het vervangen van batterijen, is dat niet gewoon onderhoud?, vroegen veel fracties zich deze week hardop af tijdens een commissievergadering. Wethouder Eric Beex had er een kort antwoord op. ,,De batterijen zijn end of life. De apparaten moeten geheel vervangen worden. Dat is niet voor rekening van de gemeente.”

Grootste partij Eersel Samen Anders vindt het wel degelijk een gemeentelijke taak. ,,Burgers mogen ervan uitgaan dat de apparaten die er hangen werken,”aldus fractievoorzitter Jos Heezemans. Het CDA overweegt later met een motie te komen waarin zij het college opdraagt de aanschaf van nieuwe AED’s in de Voorjaarsnota op te nemen.