Volledig scherm
De Spoordonkse carnavalsvereniging doet dingen altijd net iets anders. © Fotografie Van den Oetelaar Oirschot

Polonaise voor jubileum Olliedonkers in Spoordonk

SPOORDONK - Met de raad van elf, prins, vorst en adjudant, dansma-rietjes, ‘stagelopers’ en partners maken De Olliedonkers een lange jubileumpolonaise.

In het Olliedonkersdomein bij de Stapperij in Spoordonk wordt hun elfde lustrum uitvoerig gevierd. De ietwat eigenwijze vereniging houdt – in tegenstelling tot andere carnavalsverenigingen – om de vijf jaar een feestje. ,,Dat lustrumvieren deden onze voorgangers al, dat hebben wij erin gehouden. Dat het nu 55 jaar is, is heel bijzonder, een echt carnavalsgetal”, zegt voorzitter Jan der Kinderen. Hij zit sinds 1980 bij de club en was acht keer prins.

Aongroei

De vereniging is met 21 mannen, 16 vrouwen en 6 dansmarietjes behoorlijk groot. ,,Wie zegt dat je in de raad van elf met elf mensen moet zitten?”, zegt Der Kinderen met een lach. ,,Wij doen het net allemaal wat anders dan anderen.”

Dat blijkt ook wel door het aantal jongemannen bij de club, d’n aongroei genoemd. Zij lopen een soort stage en verkennen het carnavalsleven bij een raad van elf. Er was een tijd dat de raad uit zes mensen bestond. Der Kinderen: ,,Dan ga je buurten met deze en gene, schouders eronder blijven zetten en dan krijg je na jaren van opbouw een mooie vereniging als de onze.”

Huilen

Oud-dansmarietjes Lia van Kuringen en Tiny Smulders zijn partners van leden van de raad van elf. Samen met vijf anderen organiseren zij de jubileumfeestdag. Smulders is tevens leidster van de dansmarietjes. ,,Het Spoordonks carnaval is me met de paplepel ingegoten”, aldus Smulders. Zij koestert fijne herinneringen aan de pop die op carnavalsdinsdag werd verbrand. ,,Dan stonden we te huilen, tránen met tuiten. Je had vier of vijf dagen met elkaar opgetrokken, en vond je het echt heel erg dat er een einde aan kwam.” Van Kuringen: ,,We waren ook gewoon goed moe, dat ook.” Die popverbranding wordt niet meer gedaan. Der Kinderen: ,,Het was de sport om voor een vat bier die pop (mascotte) weg te halen. Dat weghalen nam gevaarlijke vormen aan, toen was de lol eraf.”

Alternatieve raad

Om meer mensen warm te maken voor carnaval ontstond vijf jaar geleden het idee om een alternatieve raad te formeren. Secretaris Tobi van Kerkoerle: ,,We zoeken vooraf elf willekeurige mensen uit Spoordonk. Elf leden, die op carnavalszaterdag de baas zijn en de raad van elf op de hak mogen nemen. Dat het werkt, merkt de vereniging aan de aanwas in de zaal. De hele raad werd al eens ‘geroast.’ Met andere woorden: ze zijn flink op de hak genomen door de alternatieve raad.

Het Olliedonkersdomein, het vieren van het 55-jarig jubileum, is vanavond bij De Stapperij aan de Spoordonkseweg 80. De jubileumavond begint om 19.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.