Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Postzak gestolen: examens Rythovius College in Eersel moeten over

UPDATEEERSEL - VWO-leerlingen van het Rythovius College uit Eersel moeten het schriftelijk Centraal Examen geschiedenis en wiskunde A opnieuw maken. Een postzak waarin de examens zaten is gestolen bij PostNL.

,,Ik heb vandaag al veel gehuild”, zegt Nina Vlems (17) uit Luyksgestel. Dinsdagochtend kreeg ze van haar vader te horen dat ze haar examens Geschiedenis en Wiskunde A over moet doen. ,,Ik baal echt heel erg.” Haar vader werd gebeld door de school. Het Rythovius werd maandag al op de hoogte gesteld van de diefstal, zegt rector Marleen van den Hurk. ,,Maar gisteren hebben we pas laat gehoord wat het oordeel van de inspectie was.” Dat oordeel was onverbiddelijk: de examens moeten over.

Valencia

In totaal 36 leerlingen zijn de klos. 23 van hen moeten zelfs allebei de examens opnieuw maken. Dat geldt ook voor Vlems. ,,Een herkansing zou ik makkelijk kunnen leren. Maar twee is wel veel”, zegt ze. Zondag zou ze eigenlijk met haar vriend naar Valencia vliegen. ,,We moeten nu even kijken of dat wel door kan gaan. Maar volgens mij kunnen we geen geld terugkrijgen, dus ik denk dat ik gewoon ga.” Vlems hoopt dat ze deze week nog flink kan studeren. ,,Maar ik moet eigenlijk al veel werken.” Anders wordt het studeren in de Spaanse zon.

In de tweede helft van juni moet Vlems aan de bak. tijdens het tweede tijdvak van de examens moet ze de toetsen opnieuw maken. Normaal gezien is dat de tijd voor herkansingen. Als een leerling zakt, is er nog een derde tijdvak in augustus voor de herkansing.

Gestolen

De examens zijn bij PostNL uit een bus gestolen, aldus rector Van den Hurk. De toetsen waren op weg naar een tweede corrector. ,,Heel onbegrijpelijk hoe dat zo kan gebeuren ineens”, vindt Vlems. Wie doet dat nou? Wie gaat het nou zo verpesten voor iedereen?”

Een woordvoerder van PostNL laat weten dat de examens op vrijdag 24 mei al zijn gestolen. ,,Toen hebben we meteen aangifte gedaan.” Het postbedrijf had vervolgens tijd nodig om uit te zoeken wat er precies miste, aldus de woordvoerder. Daarom konden ze het Rythovius pas maandag verwittigen van de diefstal.

Die diefstal vond plaats tijdens een collecterit van een chauffeur. Terwijl de chauffeur ergens post aan het ophalen was, zijn de examens uit de bus gestolen. De chauffeur had de examens in Hapert opgehaald.

De examens goedkeuren op basis van één keer nakijken, is helaas geen optie. ,,Ze hanteren altijd een vierogenprincipe”, zegt Van den Hurk. ,,Dat is het oordeel van de inspectie. Daar moeten we het mee doen.”

Woensdagavond vindt een informatieavond plaats waar leerlingen te horen krijgen wat de planning is. Van den Hurk: ,,Volgende week lassen we extra momenten in dat leerlingen vragen kunnen stellen en trainingen kunnen krijgen.”

Limburg

Tegelijkertijd zijn ook de examens Engels van zestig havo-leerlingen van het Stella Maris College in Meerssen gestolen. Deze zaten in dezelfde zak als de gestolen examens van de leerlingen in Eersel, zo meldt de Limburger. Zij hebben echter meer geluk. De examens zijn namelijk wel geldig, omdat de eerste en tweede correctie al waren gedaan.