De Groene Long.
Volledig scherm
De Groene Long. © Kees Martens/DCI Media

Projectregisseur aan de slag met Groene Long Bladel

BLADEL - Procesregisseur Hans van den Biggelaar is aangesteld om ingediende initiatieven voor de Groene Long van Bladel te stroomlijnen. Vanaf april 2021 kunnen participanten in dit gebied aan de slag.

De Groene Long omvat een terrein van negen hectare in de Bladelse dorpskom. Het ligt in de driehoek die wordt gevormd door de Zwartakkers, Postelweg en Beemdstraat. Nu is de grond vooral in gebruik voor landbouw en als particuliere tuin. Vanaf 2021 komt er ruimte voor activiteiten als recreatie, natuurontwikkeling, educatie en biodiversiteit.

Plannen indienen

Het gemeentebestuur wil graag dat initiatieven uit de samenleving bepalen hoe de Groene Long eruit komt te zien. Inwoners, verenigingen en lokale kleine ondernemers mochten plannen indienen en zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van publieke taken.

Afgelopen najaar zijn er vier bijeenkomsten geweest, waarbij potentiële deelnemers met elkaar kennis konden maken. Er was ruimte om ideeën toe te lichten en verder uit te werken. Ook de mogelijkheden om samen te werken werden onderzocht.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van B en W nu dat alle ingediende initiatieven inpasbaar zijn in het gebied. Ze voldoen aan de criteria, die in de raadsopdracht zijn gesteld.

Deelnemers begeleiden

Procesregisseur Hans van den Biggelaar van Beeckk Ruimtemakers gaat de deelnemers begeleiden en van de ingediende initiatieven één plan maken. Dit moet voor de zomervakantie klaar zijn en kan in de raadsvergadering van 9 juli besproken worden, mits die doorgaat.

De procesregisseur heeft ook een rol bij de keuze van een rechtspersoon, bijvoorbeeld een vereniging of een stichting. Het doel is dat de Groene Long een onafhankelijk bestuur krijgt, dat het proces verder gaat begeleiden. Ze brengt ook advies uit aan de gemeenteraad over de concrete invulling van het plan. De gemeente zelf is in de commissie vertegenwoordigd. De bedoeling is dat het bestuur in een latere fase eigen bevoegdheden krijgt over het dagelijks beheer van het gebied.

Volgens de planning wordt met de realisatie gestart in april 2021.