Volledig scherm
De gemeenteraad van Bladel. © ED

Raad Bladel steunt aankoop Rabogebouw

BLADEL - De gemeenteraad van Bladel heeft ingestemd met de aankoop van het Rabogebouw voor drie miljoen euro. Plannen worden nog verder uitgewerkt om hier cultureel centrum Den Herd te vestigen.

Een suggestie wilde voorzitter René Heijmans van Den Herd de Bladelse raad donderdagavond graag meegeven: neem de optie mee dat Den Herd in het gemeentehuis kan en dat de gemeente zijn intrek neemt in het Rabogebouw.   

Heijmans was inspreker op het voorstel over de aankoop van de Rabogebouw aan de Markt. Met steun van de coalitiepartners VHP, BT en CDA, maar ook van D66, werd daar de benodigde drie miljoen euro voor uitgetrokken. VVD en PRO5 stemden tegen.

Voor het college was het besluit van groot belang. Zou de raad het voorstel donderdag afwijzen, dan zou de Rabobank met het gebouw de markt opgaan. Den Herd op dié plek zou dan een gepasseerd station zijn. 

De horeca aan de Markt in Bladel sprak zich eerder al positief uit over de komst van Den Herd. Het betreft eetcafé Bij Ons, Llamar, Borreltijd, Liberty foodbar en Café d’n Bel. Zij lieten dat in een brief aan de raad weten. Ze zien de verplaatsing van Den Herd als een welkome aanvulling op het centrum.

Gretigheid

De twijfel zat hem donderdag vooral bij de oppositie. Chris Swaanen (PRO5) wilde graag ja zeggen, maar kon dat naar eigen zeggen niet. ,,Wij hebben geen inzicht in kansen en risico's. Dit kan een blok aan ons been worden. De gretigheid om aan te kopen wint het van de zorgvuldigheid”, zo zei hij. Dat laatste ontkende wethouder Davy Jansen. ,,Ook na aankoop kunnen wij nog steeds zorgvuldig zijn”, antwoordde deze.

De VVD ziet een verplaatsing van Den Herd naar de Markt wel zitten. De plek van de Rabo lijkt logisch, aldus Pauline Hospel. Toch voelde haar partij zich voor een voldongen feit geplaatst. ,,Maar past Den Herd er straks niet in, want kunnen we dan nog met dat gebouw?” Dat was voor haar de reden om tegen te stemmen. Doris Daris (D66) vroeg zich ook af of Den Herd in het Rabogebouw past, maar hij stond toch sympathiek tegenover het raadsvoorstel.

Inspreker Heijmans zei daar ook wat over. Hij gaf aan dat de gedachte grote zaal van Den Herd er volgens hem niet in past. De gemeente moet er rekening mee houden dat de aanpassing van het gebouw buiten de rooilijn komt te liggen. 

De coalitiepartijen waren vooral voor. ,,Dit is een eenmalige kans", aldus Niek Panjoel (Bladel Transparant). Het CDA hield het erop heel positief te zijn, ook al zijn er nog veel stappen te zetten (Sjan Vervoort). Helma van de Put (Vrije Hapertse Partij) zag de onzekerheden ook, maar: ,,We zijn ook blij als Den Herd naar de Markt komt.”    

Voor Vervoort was het proces heel zorgvuldig verlopen, zo zei zij richting Swaanen. Die dacht daar toch anders over. ,,Zorgvuldigheid kent vele vaders en moeders", merkte hij op.