Volledig scherm
Cultureel centrum de Muzenval in Eersel. © DCI Media

Raad Eersel steunt reorganisatie cultureel centrum Muzenval in Eersel

EERSEL - Een grote meerderheid van de Eerselse gemeenteraad heeft zich geschaard achter het plan de Muzenval om te vormen tot gemeenschapshuis plus. De partijen zien de reorganisatie als noodzakelijk om het centrum in de lucht te houden als voorziening voor verenigingen, en te komen tot een financieel gezond huishoudboekje.

De fracties waren eensgezind in hun oordeel dat een reorganisatie nu op zijn plaats is bij de Muzenval. Dat is opmerkelijk, aangezien oppositie en coalitie eerder in de commissievergadering nog verdeeld waren over de noodzaak van zo’n ingreep.

Wethouder Léon Kox wil de komende maanden gebruiken om te onderzoeken hoe de Muzenval kan transformeren tot gemeenschapshuis plus. Onderdeel van dit traject is een bezuiniging op personeel. Culturele activiteiten zouden niet meer op kosten van de Muzenval zelf mogen worden georganiseerd.

Geld bijpassen

De financiële problemen van het culturele centrum in het verleden bleken in de raadsvergadering voor bijna alle fracties-Kernbeleid daargelaten- doorslaggevend om groen licht te geven aan het reorganisatieplan van het college. ,,De raad heeft al vaak (geld) moeten bijpassen voor de Muzenval. Verenigingen weten dit centrum niet te vinden. De toekomst moet herijkt worden,”aldus Daan van den Broek (PvdA-GroenLinks).

Daarnaast wees het CDA op een brief van de Muzenval-leiding aan het college, om de urgentie van reorganisatie verder te onderbouwen. Het bestuur luidde daarin de noodklok over geldgebrek om verouderde inventaris te kunnen vervangen.

Hoopgevende financiële resultaten en bezoekcijfers van de afgelopen jaren-waar bestuur en directie meermaals aandacht voor vroegen in de Eerselse politiek-kwamen nauwelijks nog ter sprake. Zo zou de exploitatie weer op orde zijn. Opvallend genoeg waren deze tegenstrijdige geluiden over de financiële situatie voor de oppositie eerder reden vraagtekens te plaatsen bij een reorganisatie.

Geen diskwalificatie

Alleen voor oppositiepartij Kernbeleid bleef deze twijfel overeind. Henri Wijnands hekelde het feit dat in het raadsvoorstel nog altijd de negatieve resultaten waren opgenomen.

Het reorganisatietraject moet niet als ,,diskwalificatie van bereikte resultaten” worden gezien, aldus Rik Spooren (Eersel Samen Anders). Dit proces is volgens hem juist een goed middel om als gemeente de onderling sterk verdeelde huurders en de Muzenval-leiding (VVD-raadslid Ivonne Noten-Cunen sprak over ,,krachten op de achtergrond” die spelen) op één lijn te krijgen over de toekomst van het culturele centrum. ,,Uitvergrote tegenstellingen overschaduwen het gezamenlijke belang. De Muzenval is een onderkomen voor verenigingen dat behouden moet blijven.”