Volledig scherm
Niets lijkt permanente bewoning van vakantiebungalows op het Oirschotse park Stille Wille in de weg te staan na een uitspraak van de Raad van State © Rene Manders

Raad van State geeft groen licht voor permanent wonen op bungalowpark Stille Wille in Oirschot

DEN HAAG - De Raad van State legt vier bezwaren tegen een bestemmingsplanwijziging voor het Oirschotse bungalowpark Stille Wille opzij. Daarmee lijkt het licht definitief op groen voor bewoners die er permanent willen wonen.

Feitelijk was er vier keer bezwaar gemaakt tegen twee raadsbesluiten. Het ging om de vaststelling van het plan in juni 2017, en tegen een herstelbesluit van februari vorig jaar. De eerste vier zijn volgens de Raad van State niet- ontvankelijk. Drie van de vier bezwaren tegen het herstelbesluit noemt ze ongegrond, de vierde opnieuw niet-ontvankelijk. 

De Stille Wille is een park met  ruim driehonderd luxueuze bungalows die eigenlijk als vakantiehuisjes dienden. Vanaf het begin bleken eigenaars daar echter permanent te wonen. Dat is bij wet verboden. In 2003 werd Oirschot gemaand een oplossing te zoeken. De daarop volgende vijftien jaar werd een procedurele wirwar van onderzoeken, plannen, voorstellen en zienswijzen die elkaar regelmatig tegenspraken. De eigenaars van het park, de bewoners, de gemeente en provincie haalden elkaar meer dan honderd keer  voor een rechter. Het kreeg  een grimmige klank toen een van de eigenaars, Aran de Jong, eind 2012  werd doodgeschoten vlak voordat bij als bendeleider zelf voor de rechter moest komen.

Uiteindelijk vond de gemeente een oplossing in een nieuwe bestemming: integratie stad-land. De huidige eigenaars zorgen daarbij voor een flink deel van de verplichtte natuurcompensatie. Naar verwachting wordt het park nu verkocht. De erven van Aran de Jong, voor de helft eigenaar, moeten een belastingschuld van ruim twintig miljoen uit diens drugsverleden voldoen en heeft daarom geld nodig.