Volledig scherm
Meer vee in de wei betekent mogelijk meer verzurende stikstofneerslag in nabijgelegen natuurgebieden. © Thinkstock

Raad van State: ‘Gevolgen stikstofruimte veehouderijen Bergeijk niet onderzocht’

DEN HAAG/BERGEIJK - Nabijgelegen Natura 2000-gebieden worden mogelijk aangetast door de herziening van een bestemmingsplan over het buitengebied van Bergeijk. De Raad van State stelde Stichting Groen Kempenland en Stichting Milieu-Werkgroep Kempenland in het gelijk.

Omdat negentien natuurwetvergunningen van agrarische bedrijven nog niet volledig benut zijn - er werden minder koeien gehouden dan volgens de vergunning mag - is daar nog toename van stikstof mogelijk. Wat de gevolgen van die toename zijn, is niet onderzocht, constateerde de Raad van State. De hoogste bestuursrechter heeft de verwijzingen naar de natuurwetvergunningen voor die negentien melkveehouderijen daardoor uit het bestemmingsplan verwijderd. 

Door dit besluit vallen deze bedrijven terug op de feitelijk aanwezige situatie toen het plan werd vastgesteld. Op dit moment gaat de gemeente Bergeijk geen nader onderzoek doen. „We willen afwachten wat er op landelijk niveau besloten wordt over beweiden en bemesten”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

  1. Onrust in de landbouwsector betekent nieuwe hoop voor nertsenfokkers

    Onrust in de landbouw­sec­tor betekent nieuwe hoop voor nertsenfok­kers

    GEMERT-BAKEL - Brabant heeft een zware inbreng als het gaat om nertsenhouderijen, hier worden meer dan de helft van alle pelsdieren gefokt, in Gemert-Bakel zelfs ongeveer een kwart. In 2013 werd een wet aangenomen die pelsdierhouders dwingt te stoppen in 2024 en er is géén opkoopregeling. Maar die wet staat nu ter discussie. Het ministerie van Landbouw bevestigt dat er gesprekken worden gevoerd met de nertsenhouders over aanpassingen van de wet.