De Ketelberg, het terrein van motorcrossclub MCC de Kempen op de grens van Eersel en Bladel.
Volledig scherm
De Ketelberg, het terrein van motorcrossclub MCC de Kempen op de grens van Eersel en Bladel.

Rechter: hogere dwangsom crossclub Kempen redelijk

BLADEL - Sluiting van het motorcrossterrein van MCC de Kempen zou een te zware maatregel zijn voor de incidentele geluidsovertredingen, vindt de rechter.

De flink hogere last onder dwangsom die de gemeente Bladel heeft opgelegd volstaat in dit stadium, oordeelde de voorzieningenrechter in Den Bosch dinsdag. Na eerder dwangsommen tot 15.000 euro te hebben verbeurd en geïnd, legde de gemeente Bladel in april 2018 een nieuwe last onder dwangsom op aan motorcrossclub MCC de Kempen van 10.000 euro per dag met een maximum van 60.000 euro.

Oplossen

Een omwonende uit Hapert die geluidsoverlast vreest, maakte bezwaar. Volgens haar lossen hogere dwangsommen het probleem niet op. Zij verzocht het college van Bladel om het crossterrein te sluiten, omdat  een gedegen akoestisch onderzoek naar de geluidseffecten ontbreekt. De bouw van geluidswallen en een bedrijfsgebouw bij het crossterrein zou kunnen zorgen voor weerkaatsing van geluid in haar richting. De gemeente bracht daar tegenin dat bij geluidsmetingen bij de woning van de Hapertse geen geluidsoverschrijdingen zijn geconstateerd. Die waren er wel bij een vast meetpunt aan de Dalemsedijk in Duizel. De hogere last onder dwangsom kan volgens de gemeente het probleem wel degelijk oplossen: er waren immers ook wedstrijden en trainingen waarbij de geluidsnorm niet is overschreden. Sluiting van de crossbaan zou in dit stadium disproportioneel zijn, vond ook de rechter.