Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Regenboogvlag wappert door hele land, maar niet in Bergeijk: 'Wij zijn altijd een regenbooggemeente’

BERGEIJK - Veel gemeenten hebben vrijdag de regenboogvlag in top en twitteren daarover met de hashtag #SayNoToNashville. Ze geven daarmee gehoor aan een oproep van de gemeente Weesp, die alle regionale overheden en instellingen vroeg om deze dag massaal de regenboogvlag te hijsen.

Bergeijk zegt geen regenboogvlag te hebben maar ,,het gehele jaar door regenbooggemeente” te zijn.

Protest tegen Nashville

Het vlagvertoon is een protest tegen de Nederlandse Nashville-verklaring. In dat geschrift uit de orthodox-christelijke hoek wordt homoseksualiteit afgewezen.

De regenboogvlag, symbool van homo-acceptatie, is uitgestoken in onder meer Den Helder, Schiermonnikoog, Diemen, Amstelveen en Lansingerland. In onder meer Culemborg, Papendrecht en Amstelveen hebben ook kerken de vlag uitgestoken.

Ook bij de provincie Noord-Holland, sommige musea en scholen hangt de zeskleur uit.

  1. Brandweervrijwilliger Frank Rovers uit Reusel stopt na 29 jaar: ‘Geen ruimte voor het lokale bij de brandweer’
    PREMIUM

    Brandweer­vrij­wil­li­ger Frank Rovers uit Reusel stopt na 29 jaar: ‘Geen ruimte voor het lokale bij de brandweer’

    REUSEL - De lol is eraf voor Frank Rovers (59) uit Reusel. Na 29 jaar als vrijwilliger levert hij zijn brandweerpak in, zijn pieper hangt hij aan de wilgen. De reden: de ‘couleur locale’ raakt steeds verder ondergesneeuwd sinds de brandweer vijf jaar geleden werd ondergebracht bij de Veiligheidsregio. En dat was zo niet afgesproken toen die regionale organisatie gestalte kreeg, stelt Rovers verontwaardigd.