Archeoloog Lucas Meurkens bij de donkere contouren van grafheuvels in de bodem, daar waar straks een nieuwe weg wordt aangelegd.
Volledig scherm
PREMIUM
Archeoloog Lucas Meurkens bij de donkere contouren van grafheuvels in de bodem, daar waar straks een nieuwe weg wordt aangelegd. © DCI media

Restanten grafheuvels zichtbaar in hoek Eindhoven-Oirschot

OIRSCHOT - Bij de aanleg van een van de nieuwe wegen in de noordwesthoek van Eindhoven zijn de restanten van oude grafheuvels zichtbaar geworden. In een brede strook van het bos zijn de bomen gekapt. Donkere delen in de bodem zijn sporen van greppels die rondom de grafheuvels lagen en de gaten waarin houten palen hebben gestaan.

Dat in dit deel van Oirschots grondgebied - tussen de A58 en de legerplaats - restanten zijn aangetroffen, is geen verrassing. Het betreft zelfs een archeologisch rijksmonument. Al in 1930 deed de universiteit van Groningen uitgebreid onderzoek naar grafvelden in dit gebied. Waarschijnlijk was de aanleiding destijds dat heide werd omgetoverd tot bos. Later heeft de locatie officieel een beschermde status gekregen. Het nu lopende archeologisch onderzoek wordt dan ook uitgevoerd in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.