Volledig scherm
Luchtfoto van het Rythovius College in Eersel. © Ronald Otter

Reünie Rythovius in Eersel: niet iedereen werd een operazanger

EERSEL - De hbs-schoolklas die in 1969 op het Rythovius in Eersel afzwaaide, was de laatste hbs-klas in de Kempen. Op 27 september komen de leerlingen van toen na vijftig jaar weer bij elkaar om te kijken hoe het hen is vergaan.

De verscheidenheid in carrières is groot, maar gemiddeld genomen verging het hen goed. Maar niet iedereen werd operazanger. ,,De periode op de hbs was bijzonder, maar de periode daarna, waarbij we elkaar elke vijf jaar bij een reünie zagen, misschien nog wel meer", zegt Peter Smetsers. Hij is één van de eenendertig leerlingen uit de examenklas van toen. ,,Het was wel opvallend dat de meesten van ons zes jaar over die vijfjarige opleiding gedaan hebben", zegt hij. ,,In de derde klas waren we wel erg solidair met elkaar, toen bleven er zestien tegelijk zitten. Doordat anderen in de tweede of de vierde buisden (bleven zitten, red.) kwamen we uiteindelijk toch weer bij elkaar in de klas terecht."

De klasgenoten van toen ontwikkelden zich tot brave huisvaders- en moeders en de meesten zijn al meerdere keren opa en oma. Ze kregen gemiddeld niet meer dan twee kinderen en kleinkinderen per persoon, wat opvallend is, want velen kwamen zelf uit grote gezinnen. Gerard van Avendonk zelfs uit een nest van zeventien.

Ger Baken, jarenlang directeur van verschillende Rabobanken in De Kempen: ,,Als wij nu weer bij elkaar komen, gaat het vaak nog over de chaos in de klas bij meester van Gompel. Nu kunnen we erom lachen, maar dat kon hij toen niet."

Mes en vork

Smetsers, nu nog voorzitter van derde divisie voetbalclub UNA uit Veldhoven en de muziekschool Veldhoven: ,,Het was wel de tijd van de provo's, maar dat sijpelde hier in de Kempen maar langzaam door. Rector Van 't Hart moest daar ook niet al te veel van hebben, hij dreigde ons van school te stampen als we rebelleerden. Hij leerde ons in de eerste klas wel met mes en vork eten en de meisjes moesten er thee inschenken voor de jongens." Een andere klasgenoot, Bert van den Tillaart weet zich ook nog veel te herinneren. ,,We organiseerden toen al buiten de school om onze eigen feestjes, dus we kwamen toch wel aan ons trekken." Baken kan de eenheid tot ver na het afstuderen wel verklaren. ,,Op de hbs zat je bij alle vakken als klas bij elkaar. Op de havo zat je elk uur weer bij anderen, waardoor er minder eenheid als klas groeide."

De klasgenoten van 1969 vieren hun reünie met een opname van Klasgenoten voor Kempen-tv. Er zijn ook nog drie leraren bij: Kees Cornelissen, Harrie Grielen en Chris Thijssen.