Volledig scherm
Sienie en Harry Scheffers uit Riethoven bij de kerstmarkt in hun kast. © FotoMeulenhof

Riethoven kan weer bij 'Sienie in de kerstkast kijken'

RIETHOVEN - Een kerstmarkt vanuit de kast in haar huis: voor Sienie Scheffers uit Riethoven is het al zestien jaar een vast onderdeel van de decembermaand.

Tot en met 21 december is Sienie Scheffers (76) elke dag enkele uren aan huis gekluisterd. 's Morgens tussen 10.00 en 12.00 en 's middags tussen 14.00 en 16.00 uur moet ze thuis zijn om bezoekers van haar kerstmarkt te ontvangen. Die markt houdt ze al zestien jaar vanuit de kast in haar woonkamer aan de Schoolstraat 4 in Riethoven. 'Bij Sienie in de kast kijken', heet het dan ook in het Riethovense.

„Ik heb de markt overgenomen van twee zusters uit Westerhoven, zuster Bernadette en zuster Marie-Pierre, toen ik met pensioen ging", vertelt Scheffers. „De hele opbrengst gaat naar Burkina Faso in Afrika, naar een orde van religieuze zusters. Voor scholing, zonnepanelen, een gierstmolen en waterputten." De kast staat propvol met kerstartikelen: kaarsen, kerststalletjes, engelen, mooi bijgelicht. „Mijn man Harry is veertig jaar leraar elektro geweest bij het Summa College", verklaart Scheffers. „De spullen kopen we in arme landen tijdens vakanties. We zijn in Ecuador geweest. Op marktjes sla ik mijn slag. En een vriendin heeft in Guatemala veel kerststalletjes gekocht, maar ook sieraden."

Een stuk of tien appeltaarten

De eerste grote reis van de Scheffers ging naar Indonesië. „Daar zijn mijn ogen opengegaan voor de allerarmsten op de wereld", zegt Scheffers. In Burkina Faso zijn Harry en zij nog nooit geweest. „Het kost een hoop geld en we spreken geen Frans. We gaan het liefst naar landen waar we met Engels uit de voeten kunnen."

Quote

Soms loopt het de spuigaten uit, dan is er geen stoel meer over in huis

Sienie Scheffers

Haar kerstmarkt aan huis is nog steeds een succes, stelt Scheffers. „Er komen elk jaar zeker honderd mensen kijken", schat de Riethovense na ruggespraak met haar man. Mensen uit het dorp weten dat ze tijdens de openingstijden gewoon binnen kunnen lopen. „Harry bakt appeltaart, elk jaar wel een stuk of tien. En iedereen krijgt koffie. Soms loopt het de spuigaten uit, dan is er geen stoel meer over in huis." Voor grote groepen is vooraf bellen (040-2014467) daarom handig. „Anders is er niet genoeg appeltaart."

  1. ‘Hier in Vessem gaan ecologie en economie hand-in-hand'

    ‘Hier in Vessem gaan ecologie en economie hand-in-hand'

    VESSEM - De goudgele kleur van de brem zal de passant van het Meerven dit voorjaar niet ontgaan. Op initiatief van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze zijn er zaterdag landschapselementen met die bekende struiken aangelegd. Met schop en waterdichte schoenen of laarzen aan de voeten is een dertigtal natuurliefhebbers op een perceel nabij de kruising Meerven-Keienhurkseweg aan het werk. Vughtenaar Ad Roefs maakt met zijn schop een gat waarna zijn zoon Maarten (7) er een jonge hazelaar in zet.