Volledig scherm
De Heksenboom in Bladel © fotomeulenhof/Bert Jansen

Rotterdam en Bladel strijden om de mooiste boom van het jaar

BLADEL - De ‘Boom van het Jaar'-verkiezing lijkt op een stevige wedstrijd Rotterdam-Brabant uit te lopen. Aan de ene kant van de ring staat de Lijnbaanplataan in de havenstad, groots en fier. Met aan de andere zijde de Brabantse Heksenboom in Bladel, de trots van de Kempen en bekend vanwege het heksenverhaal van Zwarte Kaat. De tussenstand maandagmiddag: 3753 stemmen voor de Rotterdammers en 3439 voor de Brabanders. 

Dat zag er zaterdagmorgen nog heel anders uit, weet rentmeester Maaike Brasz van de Stichting Beheer Natuur en Landschappelijk gebied in Leersum. De SBNL organiseert de wedstrijd voor het tweede jaar. ,,Brabant stond toen met 3301 stemmen maar één stem boven Rotterdam. Maar we hebben gezien dat Rotterdam op de sociale media erg actief is geworden. Ze hebben er in twee dagen vierhonderd stemmen bij gekregen.”  Maar deze ‘PSV-Feyenoord’ zit er nog niet op. Tot 16 oktober kan er nog gestemd worden. 

Zwarte Kaat

Per provincie is er één boom genomineerd. De Lijnbaanplataan en de Heksenboom steken echter mijlenver boven de rest uit. Zo komt de Iepenboom van de Amsterdamse Keizersgracht niet verder dan een miezerige 61 stemmen. De Heksenboom in Bladel is een beuk waarbij volgens de legende de heks Zwarte Kaat in de zeventiende eeuw begraven zou zijn. 

Vorig jaar was een andere Brabantse boom de winnaar: de zogeheten ‘Troeteleik’ die bij Breda tussen de beide rijrichtingen van de A58 staat. ,,De eigenaar van de boom krijgt 2500 euro als prijs. De gemeente waar de boom staat ontvangt een wisseltrofee”, zegt Brasz. De wedstrijd moet het belang van bomen benadrukken. ,,Ze zijn er niet alleen om vieze lucht te filteren, maar ze scheppen ook genoegen. Zonder bomen kunnen wij niet leven”, aldus de rentmeester van SBNL. 

Op 8 oktober vindt er een Heksenboomwandeling plaats. Start 13.00 uur op het gemeentehuis van Bladel.