Volledig scherm
De nieuwe bibliotheek in Bergeijk is eind juni open gegaan. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Ruim twee ton voor bibliotheek Bergeijk

BERGEIJK - De gemeente Bergeijk krijgt de komende drie jaar een jaarlijkse bijdrage van 75.000 euro voor haar bibliotheek. Dat hebben minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en PvdA-kamerlid Asscher samen bekendgemaakt. 

Het geld komt naar aanleiding van een motie van Asscher in de Tweede Kamer. Hij vroeg daarin de regering kleine gemeenten te ondersteunen bij het behoud en onderhoud van openbare bibliotheken. Op een feestelijke bijeenkomst in Den Haag maakten Asscher en van Enghelshoven maandag het nieuws bekend. De Bergeijkse wethouder Stef Luijten was daarbij aanwezig. 

De motie werd eind 2017 aangenomen. De Tweede Kamer heeft hiervoor in de periode 2019-2021 uit extra geld voor cultuur een jaarlijks bedrag beschikbaar gesteld. Dat is voor gemeenten zonder openbare bibliotheekvoorziening en voor gemeenten waar een voorziening nog niet volwaardig is. Om hiervoor in aanmerking te komen, moesten gemeenten een uitgebreid plan indienen. Op basis van een beoordelingsronde op locatie heeft minister Van Engelshoven twaalf gemeenten succesvol beoordeeld, waaronder het voorstel voor de bibliotheek in Bergeijk.

Sinds juni van dit jaar heeft Bergeijk weer een bibliotheek nadat deze in 2015 verdween. Het terugbrengen van de bibliotheek is voortgekomen uit de wens van de inwoners. De raad besloot daarop  dat dat ook zou gebeuren.  Het geld wordt gebruikt om de Bergeijkse vestiging van Bibliotheek De Kempen de komende periode toekomstbestendig te maken en de lokale betrokkenheid te vergroten. Hiervoor stellen de gemeente en de bibliotheek een programma op.