Mario Graat, omgevingsmanager van waterschap De Dommel, bij de Raamsloop in Lage Mierde, die in de toekomst weer gaat meanderen.
Volledig scherm
PREMIUM
Mario Graat, omgevingsmanager van waterschap De Dommel, bij de Raamsloop in Lage Mierde, die in de toekomst weer gaat meanderen. © René Manders/DCI Media

Ruimte voor het water in Kempisch natuurgebied De Utrecht

LAGE MIERDE - In en rond het Kempische natuurgebied De Utrecht wordt een groot aantal maatregelen genomen om verdroging tegen te gaan. Zo’n honderd hectare wordt omgezet van landbouw naar natuur.

In de voorjaarszon ligt de Raamsloop er deze ochtend fraai bij. Rust alom, hier in het stukje beekdal tussen de Neterselsedijk en landgoed Wellenseind in Lage Mierde. Rond deze tijd volgend jaar is er ongetwijfeld meer bedrijvigheid, want het beekje wordt hier flink onder handen genomen. De nu kaarsrechte Raamsloop gaat weer kronkelen. ,,Daarbij baseren we ons min of meer op de loop die de beek rond 1850 had”, vertelt Mario Graat, omgevingsmanager van waterschap De Dommel. ,,We gebruiken waar mogelijk de oude bedding, die de meeste stabiliteit geeft.”