Volledig scherm
EERSEL - Rechtszaak Hotel 't Hint in Eersel. © Jean Pierre Reijnen

Schadevergoeding vanwege onterechte dwangsom voor oud-uitbater hotel 't Hint in Eersel

EERSEL/DEN BOSCH-Eersel heeft de oud-uitbater van hotel ’t Hint onterecht dwangsommen laten betalen voor illegale bijgebouwen achter dit hotel, zo oordeelde de rechtbank in Den Bosch. De gemeente moet de exploitant ruim 22.000 euro aan schadevergoeding betalen.

De meervoudige kamer van bestuursrechters heeft het besluit van de gemeente om de dwangsommen op te leggen vernietigd, omdat oud-uitbater Hans Lamers ten tijde van het dwangsombesluit (in 2014) al een vergunning voor het bouwsel had aangevraagd. In 2017 is die vergunning verleend.

Lamers kan nu aanspraak maken op ruim 25.000 euro aan schadevergoeding van ongeveer 30.000 euro die hij al aan dwangsommen heeft betaald. Dat is het maximale bedrag waarover de rechtbank bevoegd is te oordelen.

Kosten

De rechtbank rekent de oud-uitbater wel aan dat hij geen bezwaar heeft gemaakt tegen het dwangsombesluit, en vereiste gegevens voor de bouwaanvraag te laat heeft aangeleverd. De gemeente heeft hiervoor kosten (ter hoogte van rond de 2500 euro) gemaakt die door de rechters zijn afgetrokken van het schadevergoedingsbedrag. Daartegenover staat eenzelfde bedrag aan gemaakte proceskosten dat Eersel aan Lamers moet betalen.

Onterecht

Lamers ligt al jarenlang juridisch in de clinch met de gemeente over de dwangsommen. Vier jaar geleden kreeg hij die aan zijn broek voor de aanwezigheid van een onwettig bouwsel achter het hotel. De Veldhovenaar is van mening dat hij de financiële sanctie onterecht kreeg opgelegd, omdat het bijgebouw er volgens hem al stond toen hij het pand van eigenaar Bavaria ging huren.

Ditmaal stelde Lamers-sinds 2017 niet langer exploitant van ’t Hint- beroep in tegen het besluit van de gemeente de dwangsom te handhaven, ondanks zijn verzoek tot herziening.

Restant

Lamers verwacht dat de gemeente ook het restant aan betaalde dwangsommen zal terugbetalen. ,,De dwangsommen zijn immers van tafel.” Hij hoopt met Eersel in dialoog te kunnen over een aanvullende vergoeding voor de (financiële) schade die hij heeft geleden als gevolg van het dwangsombesluit.