Volledig scherm
Op het Rythovius in Eersel is de gymzaal de komende weken examenzaal. © FotoMeulenhof

Scholieren in Eersel: Examen is echt niet zo'n groot ding

EERSEL - In heel Nederland was donderdag de aftrap van de eindexamens voor middelbare scholieren. Zo ook op het Rythovius College in Eersel waar vmbo-, havo- en vwo-leerlingen zich over hun eerste examen bogen. Voor het vwo stond scheikunde op het programma. 

Vrijdag buigen vmbo-scholieren zich onder andere over Nederlands en natuurkunde. Voor de havo staan Duits en Management en organisatie op het programma. Vwo-leerlingen maken de examens Nederlands en muziek.

Opluchting en vermoeidheid overheersen als de vwo-ers na drie uur ploeteren de gymzaal van het Rythovius uitkomen.  Maar ook optimisme, ondanks aarzelende uitspraken over het verwachte resultaat. Toch denken de meesten dat een voldoende er in moet zitten.  ,, Van een kant viel het mee, van de andere kant ook tegen", vertelt Robert Versmissen. ,,Mee omdat ik niet veel onverwachte dingen ben tegengekomen, tegen omdat het moeilijker was dan ik aanvankelijk dacht. Zodoende heb ik er toch langer over gedaan dan gebruikelijk. Ik hoop op een zeven, en reken op een voldoende.”

Laconiek

Mazarine Tulp is redelijk laconiek over haar eerste examendag. ,,Het is echt niet zo'n groot ding als de meesten zeggen over het eindexamen. Natuurlijk is de druk wat groter, maar uiteindelijk vind ik het toch gewoon een toets maken  en klaar. Vandaag ben ik er wel langer mee bezig geweest dan gewoonlijk. Dat kwam door de rekenvragen. Die zijn voor mij altijd risicovol. En er waren een paar vragen die niet helemaal duidelijk waren, maar de meeste konden we gewoon verwachten.” Luc van Nierop vond alleen de eindopgaven ‘pittig', maar ook wel leuk’. ,,Daarom ben ik nu ook helemaal kapot, want scheikunde hoort niet bij mijn beste vakken. 

Macrostructuren

Milou van de Voort vindt scheikunde een van de moeilijkste vakken en zegt: ,,Het waren allemaal normale vragen, maar sommige wist ik gewoon niet. Bij een vraag over macrostructuren wist ik niet eens wat ze bedoelden, maar die vraag kon hooguit één punt opleveren. Niet heel erg dus. Op het laatste kwam ik wel in tijdnood en was het invullen en verder met  de volgende vraag. Er was toen echt geen tijd meer om nog antwoorden te controleren. Maar uiteindelijk verwacht ik toch wel een voldoende.” Stan Vlassak tenslotte meldt dat hij het scheikunde-examen zonder veel stress heeft gemaakt. ,,Een kwestie van bekende stappenplannen volgen, verrassingen zaten er niet bij.” Daarom gaan ze het morgen, als Nederlands op het programma staat, niet anders aanpakken. ,,Daar kun je sowieso niet veel voor doen”, besluiten ze eensgezind.   

Examen van de dag: ‘Lange vragen, moeilijke begrippen’

,, Een lastig examen, maar ik ben ook niet heel goed in scheikunde”, zo stelt Gyanne Tholen als ze klaar is met ‘dag 1'. Ze vond de vragen soms lang en langdradig geformuleerd, met veel moeilijke begrippen. ,,Ik had daardoor veel opzoekwerk te doen. Wel vond ik dit examen minder zwaar dan de schoolexamens, dat was wel een meevaller. En de drie uur die hier voor stonden, waren uiteindelijk ook ruim voldoende. Al kwam ik niet goed van start, ik denk omdat het de eerste dag was en ik toch zenuwachtig was. Achteraf is het me toch meegevallen. Eigenlijk gewoon standaard, met als moeilijkste uitschieter de rekenvragen. Wat voor een punt dit me gaat opleveren? Geen idee. Ik hoop op een voldoende, maar dat weet je niet. Wel verwacht ik dat ik zal slagen. Dan ga ik geneeskunde studeren in Maastricht.”