Volledig scherm
Zwemlessen voor kinderen van statushouders in De Smagtenbocht (archieffoto). © Irene Wouters

Sluiting van zwembad De Smagtenbocht in Bladel zal velen duperen

BLADEL - Sluiting van zwembad De Smagtenbocht in Bladel betekent dat wekelijks zo'n achthonderd zwemmers zonder water zitten. Daarbij zijn ook groepen, die voor hun gezondheid het bad bezoeken.

Zwemcoördinator Petra van Kemenade van de Reumavereniging De Kempen schrok toen ze las dat het bad zou sluiten. Op donderdagavond en vrijdagmiddag huurt de vereniging het bad een uur. Het water is dan extra verwarmd tot 32 graden Celsius: ,,We zwemmen met veertig leden. Dat doen we met speciale begeleiding van een fysiotherapeut. Zonder het warme water en de juiste oefeningen kunnen we minder goed functioneren. Een graadje kouder kan voor sommigen al teveel zijn. Dan verstijven de spieren en werkt het zwemmen averechts", aldus de coördinatrice.

Sluiting geen verrassing

De aankondiging dat het bad gaat sluiten kwam niet helemaal als een verrassing, erkent van Kemenade: ,,Het speelt al jaren, maar zo brengen ze ons wel in een moeilijk parket." Ze hoopt op een oplossing omdat de gemeente Bladel de eigenaren aan de afspraak houdt dat het bad open moet blijven. Voor de zekerheid heeft de reumavereniging al een optie genomen op uren in het bad in Eersel: ,,Maar dat zal voor enkele leden toch een te grote afstand zijn. Niet iedereen is mobiel of wil die afstand reizen. Ik vrees dat er leden af zullen vallen."

Ton Spanjers, voorzitter van zwemvereniging De Dobbers, zit met dezelfde problemen. Zijn club is er voor mensen met een medische indicatie. Elke donderdag zwemmen vijftien leden en zes vrijwilligers in het extra verwarmde water. Hij hoopt op een doorstart. ,,Het wordt allemaal wel kort dag. Hydrasport stopt zonder te zeggen hoe het verder moet. In 2020 bestaan we vijftig jaar. Maar zo wordt het gouden randje een zwart randje rondom ons jubileumjaar."

Ontspannen

Ook een groep ouderen van het Bladelse verpleegtehuis trotseert wekelijks weer en wind, lopend of in een rolstoel, om te ontspannen in het water. Een taxi naar een andere locatie is voor hen te duur. Ook zwemvereniging Platella is gedupeerd. Voorzitter Patricia Klarenberg ziet echter af van een reactie. Haar club heeft goede hoop op een oplossing en wil het proces niet verstoren.