Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Sniederskring Bladel stopt: ‘Onze schatkist raakt leeg’

BLADEL ,,Onze schatkist raakt leeg”, zegt Wytske Tuinstra, voorzitster van De Sniederskring in Bladel. ,,Elke avond die we organiseren, moet er geld bij. Daarom hebben we besloten dat we onze activiteiten stoppen.”

Het besluit om te stoppen is nu gevallen, omdat in deze periode de afspraken worden gemaakt voor het nieuwe seizoen. Nog eens zes avonden met verlies organiseren, ziet het bestuur niet zitten. ,,Met zo’n vijftig bezoekers per avond, teren we in. Daarbij komt, dat het publiek voor onze lezingen vergrijst. We trekken geen jeugd. Ook de gages van de schrijvers worden hoger.”

Met het besluit komt er een einde aan 23 jaar lezingen van schrijvers uit het Nederlands taalgebied. De Vlaamse auteur Leo Pleijsier opende de reeks in januari 1997. Elk jaar stonden vijf of zes lezingen op het programma, veelal in Cultureel Centrum Den Herd. Om ander publiek te trekken werd ook samengewerkt met het Pius X-college, de bibliotheek en de theatercommissie van Den Herd.

Literaire kring voor amateurschrijvers

Een poster met aankondiging van schrijversavonden Sniederskring
Volledig scherm
Een poster met aankondiging van schrijversavonden Sniederskring © Jan Wagemakers

In de beginjaren werd jaarlijks ook een regio-avond gehouden. Regionale schrijvers en schrijfsters konden dan voorlezen uit hun eigen werk. Daarmee sloot De Sniederskring aan bij haar oorspronkelijk opzet. Dat was een literaire kring voor amateurschrijvers. Er kwam ook een naam: Sniederskring, verwijzend naar oud-Bladelnaren August en Jan Renier Snieders, die in de negentiende eeuw vooral in het Vlaamse land bekend werden door hun boeken en artikelen.

Uiteindelijk bleek het regionale initiatief niet levensvatbaar. Een nieuw bestuur richtte zich daarom vooral op de literaire lezingen. ,,Jammer dat daar nu een eind aan komt”, verzucht Tuinstra. ,,Schrijvers hebben vaak een interessant verhaal. Je hoefde echt geen boek van de auteur gelezen te hebben om een leuke avond te hebben.”

Afsluiten met bijzondere gast

Hoe het einde van de Bladelse Sniederskring er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Het bestuur zoekt dit najaar een nieuwe datum voor de lezingen van Franka Treur en Auke Hulst. Die werden vanwege de coronamaatregelen afgelast. Het bestuur wil haar activiteiten wel met een bijzondere gast afsluiten. Vanwege de huidige onzekerheden is daarover nog geen besluit gevallen.