Volledig scherm
PREMIUM
Marieke van Dijk, Hans Maas en Jan Willems (vlnr) op de locatie waar de eindscène wordt gespeeld. © Dave Hendriks/fotomeulenhof

Spanning van de oorlog voelen in het bos in Hoogeloon

HOOGELOON - 75 jaar bevrijding wordt in Hoo­geloon op een bijzondere manier herdacht. Toneelvereniging St. Pancratius brengt het oorlogsverhaal van Hoogeloon in een aantal avondvoorstellingen op de planken. Niet letterlijk, want de uitvoeringen vinden plaats in de open lucht, in de bossen bij Heieind. Zo ervaart de bezoeker aan den lijve de spanning en het avontuurlijke van de laatste dagen voor de bevrijding in 1944.

Het waargebeurde verhaal is door Jan Buylinckx in mei 1990 vertaald in een boekwerkje onder de titel Meesterlijk Verzet. Centraal daarin staat onderwijzer Adriaan Goossens, verzetsheld en destijds in het dorp bekend als mister Goossens. Ook zijn halfzus, juffrouw Van Hoof, speelt een grote rol. Het idee is van regisseur Hans Maas. ,,Veel Hoogelooners kennen het verhaal uit overlevering. Ik heb me ingelezen en met een groot aantal mensen gesproken om te weten wat voor mens mister Goossens was. Op basis daarvan heb ik het toneelstuk geschreven.”