Star Rostam, begin dit jaar nog thuis op de bank, nu gestrand in Noord-Irak.
Volledig scherm
PREMIUM
Star Rostam, begin dit jaar nog thuis op de bank, nu gestrand in Noord-Irak. © RV

Star Rostam uit Middelbeers helpt noodlijdende gezinnen in Noord-Irak

MIDDELBEERS - Even baalde Star Rostam (25) dat hij tijdens een bezoekje aan zijn zus en haar familie onverwacht vast kwam te zitten in Erbil in Iraaks-Koerdistan, vanwege een complete lockdown. Nu is hij blij dat hij noodlijdende gezinnen kan helpen. Dankzij zijn Stichting Star kunnen nu al 98 gezinnen een paar weken vooruit.

Star Rostam koopt voedsel in voor noodlijdende gezinnen in Noord Irak.
Volledig scherm
Star Rostam koopt voedsel in voor noodlijdende gezinnen in Noord Irak.

Een kort verblijf bij zijn zus in Erbil in de Koerdische Autonome Regio in Irak leek hem wel wat, begin maart. ,,Ik zou maar vier dagen blijven, maar omdat het goed beviel verlengde ik mijn verblijf. Vervolgens werden de eerste coronapatiënten opgenomen en volgde er heel snel een complete lockdown van de regio. Vliegvelden werden gesloten en de grenzen met Iran, Turkije, en de rest van Irak gingen dicht. Ik kon gewoon niet meer weg”, vertelt Star Rostam, die zo’n twintig jaar geleden van Iraaks-Koerdistan naar Middelbeers verhuisde.

Hij belt vanuit het appartementencomplex van zijn zus, die in Erbil woont met haar man en vier kinderen. Op de achtergrond klinken roepende kinderstemmen. ,,Mensen mogen de straat alleen op om snel een boodschap te doen. Er is continu politie op straat, maar ook de Peshmerga, de strijdkrachten van Iraaks-Koerdistan. Er worden boetes gegeven van zo’n duizend euro en auto’s in beslag genomen. Ik snap het wel: de overheid is als de dood voor een grote uitbraak. Er zijn ook in de grote steden maar zo’n twee ziekenhuizen per miljoen inwoners. Dan weet je het wel, dat zouden ze nooit aankunnen.”