Volledig scherm

Start van aanpassing Moorland in Oirschot

OIRSCHOT - De gemeente Oirschot neemt maatregelen om de verkeersveiligheid van de weg Moorland te bevorderen, maar aanwonenden zijn niet tevreden.

De weg wordt ter hoogte van de te bouwen fiets- en voetgangersbrug over het Wilhelminakanaal aangepakt. De huidige parallelweg wordt straks de doorgaande weg, de huidige doorgaande weg langs het kanaal verdwijnt. De werkzaamheden beginnen maandag.

Hoewel het ontwerp al enige tijd op tafel lag leidden de voorgestelde aanpassingen de afgelopen weken toch tot flink wat turbulentie. Omwonenden vrezen voor de verkeersveiligheid van de weg. De gemeente past weliswaar enkele maatregelen toe die de snelheid naar beneden brengen, maar dit kan de ontevredenheid bij de omwonenden nog niet wegnemen.

Op termijn zal de (aangepaste) Moorland een autoluwe weg worden, maar dat kan pas doorgevoerd worden als de nieuwe randweg tussen Kempenweg en Eindhovensedijk klaar is, zo stelt de gemeente. Na de zomervakanties worden de voorbereidingen voor de aanleg van die randweg opgepakt, maar het kan nog drie jaar duren voordat die weg er ook daadwerkelijk ligt.

Tijdelijk afsluiten van de weg, zoals ook gesuggereerd, is geen optie vanwege de toegankelijkheid die vereist is voor de hulpdiensten; politie, ambulances en brandweer. Volgens wethouder Jan Heijman is nu 'het maximale' gedaan om de veiligheid op Moorland te bevorderen. Uitstel van de werkzaamheden is geen optie, omdat dan de planning met de aanleg van de brug in de knel komt.

De bouw van de brug start direct na de bouwvakvakantie. Dat is al fors later dan oorspronkelijk gepland, door een aanbestedingsconflict tussen de gemeente en aannemer Ballast-Nedam, dat in april tot een (voorlopige) oplossing kwam. De vakwerkbrug, onder architectuur van de Spaanse architect Oriol Casas, zal de wijk Moorland verbinden met het Standaardplein en het centrum van Oirschot. De brug is ook onderdeel van de Groene Corridor, de recreatieve verbinding tussen Eindhoven en Oirschot.

Haakse bocht

Op de weg Moorland mag straks maximaal 30 kilometer per uur worden gereden. Tot de herinrichting behoren de aanleg van twee drempels en een zebrapad. Ter hoogte van de aansluiting Slingerbos komt een haakse bocht.

De rijstrook voor fietsers op de rijbaan krijgt een duidelijke aanduiding en er komt een voetpad parallel aan de parkeervakken ten noorden van de weg. Ter hoogte van de aansluiting van de Eikenbussel op Moorland komt de oprit voor fietsers naar de brug. Aan de centrumzijde krijgt de brug een een flinke lus, zodat de hellingsgraad beperkt kan blijven.

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.